Provincie weigert omgevingsvergunning voor twee windturbines in Poperinge

Op het bedrijventerrein bevinden zich al vier windmolens. © iStock
Redactie KW

In de zitting van donderdag 3 mei heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning voor twee windturbines op het bedrijventerrein Sappenleen in Poperinge geweigerd.

Hiermee volgt de provincie het negatief advies van het stadsbestuur en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC). De vergunning werd door de drie plaatselijke bedrijven Soncotra, Platteau en Unitron aangevraagd. Op het bedrijventerrein bevinden zich al vier windmolens.

Cumulatieve effecten en verkeerde inplanting

“De nieuwe aanvraag werd als een nieuwe inrichting voorgesteld, maar de deputatie was van oordeel dat de locatie van de nieuwe aanvraag zich te dicht bij de reeds bestaande windturbines bevond om te spreken van een nieuwe inrichting. Bijgevolg moet er dus rekening gehouden worden met de cumulatieve effecten die zowel op het vlak van slagschaduw als geluid de normen zouden overschrijden”, klinkt het in een mededeling.

“Bovendien zou de nieuwe inplanting de strakke lijnopstelling van de huidige windmolens doorbreken. In de aanvraag werd geen duidelijk raster meegegeven, de positie is eerder lukraak. De ene windturbine zou in een zone komen die niet zuiver industrieel is, waar onder andere bedrijfswoningen staan. De andere windmolen zou worden ingeplant in een landschappelijk waardevol agrarisch gebied, op een stuk akkerland langs de Sint-Janstraat, en vereist een permanente toegangsweg met een grote bocht. Gezien dit meer ruimte-inname vraagt dan een gewone toegangsweg en gezien het nog om een volledig open stuk landbouwgebied gaat, was ook deze locatie niet geschikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier