Provincie verleent vergunning voor twee extra windmolens langs E403 in Lichtervelde

Jos Remaut

Ondanks massaal protest – er waren 1.686 bezwaarschriften – verleende de deputatie vandaag de milieuvergunning voor twee nieuwe windturbines langs de E403. Ze komen aan beide zijden van de snelweg : een op het grondgebied Lichtervelde, de andere op Zwevezele.

De deputatie volgt hiermee het gunstig advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie. De dichtste zonevreemde woningen bevinden zich op ruim 300 meter afstand, maar toch worden er aan de uitbater, de NV Aspiravi uit Harelbeke, bijkomende voorwaarden opgelegd : de hinder voor omwonenden moet volledig binnen de gecombineerde wettelijke normen van slagschaduw blijven. Die zijn bepaald op maximum 8 uur slagschaduw op een heel jaar en maximum 30 minuten per dag in de woning.

De wettelijke geluidsnormen worden gehaald. De exploitant toont dit aan via een geluidsstudie, die ook rekening houdt met het feit dat er op de snelweg ondertussen een nieuwe asfaltlaag werd aangebracht. En in In een veiligheidsstudie wordt de veiligheid aangetoond van de gebruikers van een verderop gelegen fietsroute en ruiterpad.

De Vlaamse overheid verleende eerder al de stedenbouwkundige vergunning voor de twee windmolens. Uit het onderzoek door de Vlaamse afdeling Milieuvergunningen blijkt duidelijk dat de windmolens verenigd kunnen worden met de autosnelweg. De omgeving is landschappelijk versnipperd door de autosnelweg, de verspreide (zonevreemde) bebouwing en de aanwezige woonconcentraties.

“Hinder beperkt”

Tijdens het openbaar onderzoek werden 1.686 bezwaren ingediend, grotendeels via een petitie. “Het onderzoek bij dit aanvraagdossier toont echter aan dat door de extra voorwaarden die we opleggen de hinder voor de omwonenden beperkt kan blijven”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). “Bijkomend hebben we, gelet op de specifieke vrees voor gezondheidsklachten met betrekking tot hart en bloedvaten, hierover een aanvullend standpunt gevraagd van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Hun advies stelt dat er onvoldoende wetenschappelijk of medisch bewijs is om gezondheidseffecten door windmolens aan te tonen.”

“Onvoldoende wetenschappelijk of medisch bewijs om effecten op de gezondheid aan te tonen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier