Provincie is gewonnen voor GRUP Poelberg en Meikensbossen in Tielt

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Poelberg en Meikensbossen’, dat de natuur- en landschapswaarde in de zone van de Poelberg in Tielt moet beschermen, gaat haar laatste fase in.

“Met het plan zullen we de natuur en de historische waardevolle zichten in het gebied voor de toekomstige generaties veilig stellen”, aldus provincieraadslid en schepen van ruimtelijke ordening Simon Bekaert (sp.a). “Vandaag werd het ontwerp besproken in de provincieraad en daar positief geadviseerd. Er loopt nog een openbaar onderzoek tot 17 februari en daarna zal de Vlaamse overheid dit plan definitief goedkeuren.”

Het uitvoeringsplan legt de toekomst van een gebied van maar liefst 560 hectaren vast, zijnde de ruime omgeving van Poelberg en Meikensbossen. De vergezichten en de poelberg met de 17e eeuwse windmolensite zullen als erfgoedlandschap in het plan worden opgenomen en op die manier definitief worden beschermd. Hetzelfde geldt voor de omgeving met de Koortskapel. Nieuwe landbouwbedrijven zullen in het gebied niet worden toegelaten. Enkel bestaande bedrijven kunnen op hun eigen site nog uitbreiden.

Op vandaag staat in het gebied niets ingekleurd als bos, al werden de Meikensbossen de voorbije jaren deels in ere hersteld en telt het huidige bosdomein 45 hectare. Met het nieuwe uitvoeringsplan zal 78 hectare bos worden vastgelegd. Dit met het oog op de verdere uitbreiding van de Meikensbossen. Deze uitbreiding gebeurt via een systeem van ruilgrond met de betrokken landbouwers.

Ook de fiets- en wandelrecreatie zal worden versterkt.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier