Provincie en Middenkustpolder bieden alternatieve watervoorraad aan in Roksem

07/07/17 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:34

De provincie West-Vlaanderen blijft zoeken naar alternatieve watervoorraden als oplossing voor de landbouw die lijdt onder de grote droogte.

Provincie en Middenkustpolder bieden alternatieve watervoorraad aan in Roksem

© Getty Images/iStockphoto

Vanaf maandag 10 juli kunnen landbouwers water ophalen in een grote waterplas aan de Oude Brugseweg in Roksem voor het irrigeren van gewassen of voor drinkwater voor dieren. Er is een akkoord bereikt met de eigenaar en de gouverneur bevestigde deze mogelijkheid in een besluit. Hierin is bepaald dat er maximaal 32.000 m³ water kan geput worden. Dit komt neer op een maximale peildaling van twintig centimeter. Kandidaten moeten via e-mail een aanvraag richten aan de Middenkustpolder.

Te veel zout

Een eerder aangereikt alternatief, een grote vijver op de luchthaven van Oostende, bleek te veel zout te bevatten en is niet geschikt voor gebruik in de landbouw. De provincie blijft zoeken naar alternatieve mogelijkheden. Op een beperkt aantal plaatsen kan er in West-Vlaanderen wel nog water gecapteerd worden voor irrigatie. Dit kan onder andere in de bevaarbare waterlopen en kanalen van het Leiebekken en van het bekken van Brugse Polders. Een melding of vergunning is hiervoor ook nodig.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!