Professor Universiteit Gent onderzoekt probleem met kakkerlakken in Wervik

Redactie KW

De stad Wervik doet beroep op een professor van de Universiteit Gent om het probleem met kakkerlakken in een deel van de Laagweg en Vagevuurstraat aan te pakken.


Dat maakte schepen Ann Degroote (Open VLD) bekend tijdens de gemeenteraad. Bewoners die eerder al beroep deden op een private firma om de kakkerlakken in hun huis te bestrijden, zullen de kosten worden terugbetaald. Dat besliste het schepencollege.

Het probleem kwam in juni voor de eerste keer in deze krant. “Blijkbaar is er daar al verschillende jaren een probleem”, zegt Tom Durnez (CD&V). “Kakkerlakken zijn zeer onaangename en ongewenste diertjes. Als de broeihard niet wordt aangetroffen, dan is dat dweilen met de kraan open.”

“Een professor aan de Universiteit Gent onderzoekt om welke kakkerlakken het gaat”, zegt schepen Degroote. “De professor is met vakantie geweest. Er zijn hem enkele exemplaren van kakkerlakken opgestuurd. Het zou gaan om de Oosterse kakkerlakken. In onze regio zijn deze uitzonderlijk. Tot op heden hebben we nog geen oplossing om het probleem te bestrijden met de juiste producten. In de riolen en grachten zullen we in elk geval geen chemische producten mogen gebruiken. De kakkerlakken duiken vooral op wanneer het warm weer is. Het is wachten op de hopelijk correcte oplossing. De broeihaard is niet gekend en zal waarschijnlijk heel moeilijk te vinden zijn. De omwonenden binnen de perimeter kregen van de stad een brief. Er is overleg geweest met enkele bewoners.”

De schepen maakt de naam van de professor liever niet bekend. De stad contacteerde ook gespecialiseerde firma’s die via een camera-onderzoek van de rioleringen de oorzaak kunnen bepalen. Ook de milieupolitie en het ministerie van Volksgezondheid werden verwittigd.

De kakkerlakken verspreiden zich door de riolering en die is van de gemeente. Vandaar dat het schepencollege gaat kijken voor een oplossing. De kakkerlakken zijn 3 à 4 centimeter groot is.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier