Prachtbeestjes zorgen voor extra drukte bij SOS Reptiel in Houtave

Het voorjaar is traditioneel een drukke periode bij SOS Reptiel. © WK
Redactie KW

Bij SOS Reptiel, het opvangcentrum voor reptielen in Houtave, is het op dit moment weer alle hens aan dek.

“Het voorjaar is traditioneel een drukke periode voor ons. Uitgezette reptielen bewegen zich dan vrijer in de natuur en daardoor worden ze ook gemakkelijker opgemerkt. In Evergem werd onlangs bijvoorbeeld een aangereden kousenbandslang aangetroffen langs de kant van de weg”, zegt Mario Goes, die ons zijn nieuwe schildpaddencollectie toont.

Elf stuks, vijf verschillende soorten. We zijn ze woensdag na een telefoontje van Dierenwelzijn gaan ophalen bij een particulier. Zes ervan zijn behoorlijk verzwakt.”

Er zitten ook enkele prachtaardschildpadden bij, maar nog unieker is volgens Mario de prachtagaam: een hagedissensoort uit India met opvallend lange staart. “Inderdaad een prachtexemplaartje, maar die beestjes heten écht zo”, glimlacht Mario.

Meegekomen uit India

Deze was een verstekeling. “Hij is meegekomen met een vrachtcontainer uit India en bij een Gents distributiebedrijf gevonden tussen een lading hout. Voor ons is het de eerste keer dat we er zo eentje binnenkrijgen. Prachtagamen zie je in de hobbyhandel ook iets minder vaak opduiken dan andere reptielen. Ze zijn zeer stressgevoelig en schuw – zeker zo’n wild exemplaar.”

De prachtagaam is een insecteneter. “Hij staat erom bekend snel van kleur te kunnen veranderen. Maar er bestaan wel dertig verschillende soorten van”, aldus Mario.

Ook de brilkaaiman, die eind vorig jaar gevonden werd langs de vaart in Roeselare, verblijft nog altijd in SOS Reptiel. “Hij stelt het goed, wat van deze blauwtongskink bijvoorbeeld niet gezegd kan worden. Hij kampt met psychische problemen en heeft af en toe last van woedeaanvallen. Niet de meest geliefde gast hier…”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier