Poperings stadsbestuur wil statiegeld op blikjes

Redactie KW

Poperinge wil statiegeld invoeren op blikjes. Het is volgens de stad een oplossing om de afvalberg in de bermen te verminderen.

Poperinge wil toetreden tot de ‘statiegeldalliantie’. “De stad wil een duidelijk signaal geven om het sluikstorten en het achteloos weggooien van drankverpakkingen te stoppen”, vertelt burgemeester Christof Dejaegher. “De grachten langs de Poperingse wegen liggen op heel wat plaatsen bezaaid met blikjes en ander afval. Elk jaar opnieuw organiseren we samen met IVVO en verenigingen een zwerfvuilopruimactie. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Het grondgebied is veel te groot om overal te kunnen inzetten op repressie.”

De burgemeester wijst op de gevaren van rondzwervende blikjes. “Het is schadelijk voor de natuur door het vrijkomen van vervuilende stoffen. Al die blikjes in bermen, grachten en weiden komen vaak bij de weidedieren terecht. Ook de landbouw ondervindt hier dus hinder van.”

Niet iedereen is voor de invoering van statiegeld. “Het is aan de regering om een antwoord te bieden en financiële en andere ondersteuning te verlenen aan de handelaars. De voorstellen van de tegenstanders zoals sensibiliseren of het efficiënter maken van de pmd-ophaling zijn niet concreet. Een pmd-zak kost nu al bijna niets en soms gooien mensen zelfs de betaalde zak weg. Het is een mentaliteitsprobleem, vandaar het signaal”, aldus Dejaegher.

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier