Pinksterstorm 2014 bijna erkend als ramp voor Lichtervelde, Wingene & Vleteren

Redactie KW

Bij de afbakening van het rampgebied van de pinksterstorm in 2014 vielen een handvol gemeenten, ondanks de stormschade op hun grondgebied toch uit de boot. Voor bepaalde gemeenten was het nog niet duidelijk of ze al dan niet erkend zouden worden als ramp .

Minister van Binnenlandse zaken Jambon antwoordde vandaag aan Nathalie Muylle (CD&V) dat de overvloedige regen die plaatsvond in Lichtervelde en Wingene weldra zal erkend worden als ramp, maar in tegenstelling tot vorige berichten nog niet is erkend. Vleteren heeft nieuwe elementen aangeleverd en dit dossier zit hierdoor ook in een stroomversnelling. Roeselare wacht nog op advies van het KMI. Tielt en Kortemark kregen negatief advies van het KMI. Deze gemeenten hebben niet verder meer gereageerd met nieuwe gegevens, maar kunnen volgens de minister ook zelf gegevens overmaken aan het KMI.

Dus zowel de gemeente Wingene, Lichtervelde als Vleteren, hebben alle positieve adviezen op zak en wachten nu op een advies van begroting voor definitieve goedkeuring. Nathalie Muylle hoopt dan ook dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Het is al bijna 2 jaar wachten op de erkenning en dan moet de procedure voor de betrokkenen nog starten.

Minister Jambon gaf ook een overzicht van het totaal aantal dossiers, gespreid over het land, dit zijn er 15.424, waarvan er nog maar in 247 dossiers een beslissing werd genomen, 219 dossiers werden terugbetaald. Volgens de CD&V Politica is dit cijfer aan de lage kant als men weet dat de dossiers al twee tot drie jaar oud zijn. Ze drong bij de Minister aan op een snelle afhandeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier