Piet Wittevrongel luidt alarmbel voor ernstig geval van vervuiling in Blankenberge

Redactie KW

Een gracht in de Schaapstraat is al jaren ernstig vervuild. Bewoner Piet Wittevrongel uidt de alarmbel en wil dat de overheid maatregelen neemt.

“Bij warm weer hangt er een ondraaglijke geur in onze straat. En dan heb ik het nog niet over de vliegenplaag”, zegt Piet Wittevrongel. Aan beide kanten van de Schaapstraat loopt een gracht. In het ene deel is het water glashelder, in het andere kleurt het gitzwart en verspreidt het een indringende stank. Piet Wittevrongel heeft waterstalen uit beide grachten genomen en is van plan om die te laten onderzoeken.

“De gracht is zwaar vervuild door lozingen. Ik heb het probleem vijf jaar geleden al aangekaart bij het stadsbestuur, maar daar is weinig respons op gekomen. De lozingen gaan dus gewoon door… Bij warm weer stinkt het enorm in onze straat. En dan heb ik het nog niet over de vliegenplaag”, legt Piet Wittevrongel de situatie uit. Omdat er geen stappen werden ondernomen, ging Wittevrongel bij de milieudienst aankloppen.

Groene gordel?

“Bij de milieudienst kreeg ik vorig jaar te horen, dat er in een deel van het industriepark riolering aanwezig was, waardoor het bedrijf gezuiverd water in de grachten kon lozen. Toch blijft het bedrijf ongezuiverd water lozen, ondanks dat er in het verleden al twee pv’s werden opgemaakt. Het Blankenbergse stadsbestuur noemt de groene gordel rond de badstad een meerwaarde, maar er is nog veel werk aan de winkel om die rond te krijgen”, aldus Piet Wittevrongel.

Stalen grachtwater

Omdat het probleem nu al vijf jaar aansleept, nam Piet Wittevrongel eigenhandig stalen van het grachtwater. “Als er geen maatregelen worden genomen, laat ik die stalen in een labo onderzoeken”, zegt hij. “Ik weet dat de resultaten van dat onderzoek geen draagkracht zullen hebben, omdat de stalen niet genomen zijn door een ambtenaar. Maar het is gewoon een middel om de stad Blankenberge of de Vlaamse overheid ertoe te bewegen een grondig onderzoek naar de vervuiler in te stellen.”

Vorig jaar werden door de milieu-inspectie van de Vlaamse overheid twee processen-verbaal en elf bestuurlijke maatregelen opgemaakt tegen het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vervuiling.

Tegen 1 maart moet het bewuste bedrijf een aantal werkzaamheden uitvoeren om aan de opgelegde normen te voldoen. Naar verluidt zal de milieu-inspectie samen met de Blankenbergse milieu-ambtenaar de komende dagen controles in de vervuilde gracht uitvoeren.

(Norbert Minne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier