Philippe De Backer: “Voor Westkust nog plaats voor windmolens op zee”

Een windturbinepark in Groot-Brittannië. © REUTERS
Hannes Hosten

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer wil extra windmolenparken op zee en ziet nog ruimte ‘aan de grens met Frankrijk’. Navraag op zijn kabinet leert dat het gaat over de huidige zandwinningszones voor de Westkust. “De impact van windmolens op de zandwinning zou beperkt zijn”, zegt woordvoerder Lotte Van der Stockt.

“Als alle geplande windmolenparken voor de Oostkust klaar zijn, zullen ze goed zijn voor 2,2 GW groene stroom”, zegt Lotte Van der Stockt. “Maar het is de ambitie van de staatssecretaris om naar 4 GW energie uit windmolenparken op zee te gaan. We zijn momenteel bezig met de opmaak van het nieuw marien ruimtelijk plan voor de periode 2020-2030. Bedoeling is in de eerste maanden van 2018 met een voorstel naar de ministerraad te gaan. Het huidige marien ruimtelijk plan loopt tot 2020.”

Puzzelen

Staatssecretaris De Backer sprak deze week van een plek ‘tegen de grens met Frankrijk, in het midden van de Noordzee’. “Concreet gaat het over de huidige zandwinningsgebieden”, aldus Lotte Van der Stockt. “Het is nu duidelijk dat de bouw van windmolenparken niet zo’n grote impact heeft op de zandwinning, die er verder zou kunnen plaatsvinden. Maar de juiste ligging staat nog niet vast. Het is puzzelen om alles een plaats te geven. We moeten ook rekening houden met de internationale scheepvaartroutes.

“Het is ook zo dat de offshore-industrie veel efficiënter is dan vroeger. Misschien heb je minder windmolens nodig om dezelfde capaciteit te bereiken. Ook daar zullen we rekening mee houden. Bedoeling is ook om op het stopcontact op de Noordzee, het verzamelpunt waar alle energie van de windmolenparken naar het vasteland vertrekt, ruimte te voorzien om bijkomende windmolenparken aan te sluiten. We bekijken of vandaar een rechtstreekse kabel naar de Antwerpse haven mogelijk is via de Schelde.”

“Geen subsidies meer”

De staatssecretaris wil komaf maken met het concessiesysteem met bijhorende subsidies dat voor de huidige windmolenparken op zee van kracht was. “Hij kon al 5 miljard euro besparen in de voorziene subsidies voor de huidige parken. Maar in de nog bijkomende parken moet het zonder subsidie gebeuren. Er komt een tender voor een stuk van de Noordzee en bedrijven kunnen daarop inspelen. Dat is transparanter en zo krijg je altijd de marktprijs.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier