Oudenburg wil netter worden, met hulp van een coach én van de inwoners

Burgemeester Ignace Dereeper, schepen van Milieu Ulrike Vanhessche, milieuambtenaar Jessica Willem en hoofd technische dienst Wouter Croos bij het sensibiliseringsbord aan de kerk van Ettelgem. © (Foto LIN)
Redactie KW

De actie BOOMM wat staat voor Bewust Oudenburg Omgaan Met Milieu, ging in 2015 al van start. Bedoeling is zwerfvuil, hondenpoep en sluikstorten aan de pakken in de stad.

“En dat kan alleen als iedereen er aan meewerkt”, zegt schepen van Milieu Ulrike Vanhessche (SP.A).

“We willen deze problematiek integraal aanpakken en focussen ons op vijf pijlers: infrastructuur, zoals vuilnisbakken, een nette omgeving, communicatie en sensibilisering, participatie van de burgers, verenigingen, scholen en bedrijven, en tot slot handhaving”, legt de schepen uit.

Mooimakers

“Vanaf nu gaan we hierop nog verder, met de medewerking van een coach van Mooimakers. Dit is een project in een samenwerking tussen OVAM, Fost Plus en VVSG. Het gaat de strijd aan tegen huisvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Via een netheidsscan en enkele bezoeken ter plekke werd een actieplan opgemaakt om samen met de coach, de politie en de bevoegde stadsdiensten te gaan meten, plannen en doen.”

Voor dit actieplan kreeg Stad Oudenburg een subsidie van de Vlaamse overheid. “We hebben intussen een stappenplan uitgewerkt om zwerfvuil, hondenpoep en sluikstorten te bestrijden. Het is vooral belangrijk de bevolking te sensibiliseren want iedereen wil een propere stad. We roepen dan ook onze inwoners op om zelf mooimaker te worden en samen met vele anderen actief te werken aan een mooie stad”, lanceert Ulrike Vanhessche een oproep.

De actie wordt door nieuwe spandoeken, te vinden in de vier deelgemeenten, ondersteund. “Onze slogan luidt Wij strijden tegen zwerfvuil, hondenpoep en sluikstort, u toch ook?“, besluit de schepen van Milieu die er nog op wijst dat wie hardnekkig blijft vervuilen, zal aangepakt worden.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier