Oud-politierechter wil zijn Wervik zwerfvuilvrij maken en houden

Verschillende vrijwilligers gingen al aan de slag. Zoals in de Oude Beselarestraat vlrn Wim Vanmeenen uit de Geluwesesteenweg, zijn echtgenote Ann Denis, dochter Laura Vanmeenen, zijn moeder Rita Dehoucke en dochter Sara Vanmeenen. © MV
Redactie KW

Erepolitierechter Christiaan Voet schraagt als coördinator zijn schouders onder een ambitieus en opmerkelijk project: Wervik-Geluwe-Kruiseke volledig zwerfvuilvrij maken en houden. “Het is in Vlaanderen wellicht de eerste keer dat een burgerlijke beweging zich inzet om zwerfvuil op te ruimen”, aldus Christiaan Voet die in juni met pensioen ging. “Er zijn ongeveer 200 straten in kaart gebracht. Ik hoop dat we vrij snel beschikken over een 50-tal vrijwilligers.”

“De vrijwilligers geven op welke straten hun voorkeur genieten en ruimen op hun eigen tempo op en op zelf gekozen tijdstippen zwerfvuil. Ze deponeren de gevulde zakken op een plaats die hen het best past. Ze worden daar dan opgehaald. Het is mijn droom dat elke straat wordt geruimd door een vrijwilliger.”

Een aantal milieubewuste inwoners heeft de koppen bij elkaar gestoken en de krachten gebundeld. Het project geniet de volledige steun van de stad Wervik, het OCMW en de afvalintercommunale Mirom Menen.

Christiaan Voet was jarenlang politierechter in Ieper. “Ik ben een fervent fietser en wandelaar, ik zie veel zwerfvuil liggen”, vertelt hij. “Ik ben een natuurminnaar en heb een grote moestuin. Mijn engagement voor dit project is ook een vorm van idealisme. Het tart alle verbeelding wat er bijvoorbeeld in de grachten langs de expresweg N58 ligt. Om de paar meter liggen er zakken. Ook langs de Leieboorden liggen er hopen vuilnis in de graskant.”

De vrijwilligers worden uitgerust met een fluohesje met daarop ‘vrijwilliger proper Wervik’, handschoenen, een grijpstok en prikstok en aantal witte zakken. Via de stad is elke vrijwilliger ook verzekerd. De gepensioneerde magistraat staat er niet alleen voor. De kerngroep bestaat verder uit Johan Deneut en zijn echtgenote Christine Decorte, Philippe Galle, Marc Kino (voorzitter milieuadviesraad), namens de jagers Serge Nuitten en namens de landbouwers Yves Obin.

“Messcherpe aluminiumschilfers belanden in de maag van dieren”

“Het gaat niet alleen om het opruimen van zwerfvuil maar er zal ook een serieuze mentaliteitswijziging nodig zijn”, aldus Marc Kino. “Blikken doden kalveren. Tijdens het maaien van het gras komen messcherpe aluminiumschilfers van die blikken in het veevoeder terecht en uiteindelijk in de slokdarm of maag van de kalveren en koeien. Ze bloeden dood, verschrikkelijk!”

Halt

Het enthousiasme bij de kerngroep is alvast groot. “We zijn geen vzw, hebben geen voorzitter, secretaris of penningmeester”, zegt Christiaan Voet. “We hebben ook geen geld maar ongelooflijk veel goesting en idealisme. We wensen te benadrukken dat we zeker niet politiek gebonden zijn. We zijn ook niet gebonden aan structuur. Een beweging kan groeien. Zwerfvuil is een probleem waarover we ons zorgen moeten maken. Als we niets ondernemen, dan neemt die vervuiling altijd maar grotere vormen aan. Onze kleinkinderen en volgende generaties staan voor een gigantische uitdaging als er geen halt aan wordt toegeroepen.”

De stuurgroep met Philippe Galle, Serge Nuitten, Yves Obin, Christiaan Voet en kleindochter Hannne, Johan Deneut en zijn echtgenote Christine Decorte, Marc Kino.
De stuurgroep met Philippe Galle, Serge Nuitten, Yves Obin, Christiaan Voet en kleindochter Hannne, Johan Deneut en zijn echtgenote Christine Decorte, Marc Kino.© MV

Naast individueel is het de bedoeling om ook collectieve acties te organiseren. “Er zijn heel wat mensen die hiervoor interesse hebben”, aldus Christiaan Voet. “Die acties moeten nog worden gepland. Ik ga tijdstippen en locaties overleggen met de kern.”

Dinsdag had er zich al een 30-tal vrijwilligers gemeld. “Al die gegevens ben ik nu aan het verwerken met het oog op een geldige verzekering”, aldus de coördinator.

Chiro

“Ook Chiro Jow heeft zich gemeld. Daar hebben ze bijna 200 leden. Ook de jagers doen mee. Er zijn heel wat mensen die ook toegezegd hebben voor de collectieve acties. Die moeten nog gepland worden. Het is ook de bedoeling om met de vrijwilligers bijvoorbeeld om de zes maanden een bijeenkomst te voorzien.”

Het ambitieuze project werd voorgesteld in buurthuis De Kier. Op uitnodiging was de opkomst behoorlijk. “Door al dat zwerfvuil zinkt de moed soms in de schoenen”, aldus schepen van Milieu Philippe Deleu (N-VA). “De strijd tegen het zwerfvuil gaat een nieuwe fase in en nu begint misschien wel de oorlog met een grijp- en prikstok.”

(Erik De Block)

Info: Facebookpagina ProperWervik. Vrijwilligers kunnen zich melden bij chris.voet@telenet.be of 056 31 24 39.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier