Opnieuw zuurstof in Boudewijnkanaal: zeven ton vis gestorven

© MM
Redactie KW

De hulpdiensten zullen nog tot vanavond werk hebben om alle dode vissen uit het Boudewijnkanaal te scheppen. Alles bij elkaar zal er zeven ton vis gestorven zijn. Ondertussen is het zuurstofgehalte in het water opnieuw op peil. Naar de exacte oorzaak blijft het voorlopig gissen. Milieuverontreiniging blijkt uitgesloten.

De dag startte gisteren nochtans met een valse noot. De brandweer ging voor de vijfde dag op rij ter plaatse om de kadavers uit het Boudewijnkanaal te halen. “Maar toen ik ter plaatse kwam, was de situatie nog erger dan maandag”, zegt brandweerkapitein Hans Vanhove. Ondanks het opruimwerk van de dagen voordien, dreven opnieuw honderden dode vissen op het wateroppervlak. De oorzaak viel niet ver te zoeken. In de loop van maandagavond was het zuurstofgehalte in het water quasi nihil geworden. Voldoende regenval maandagnacht moest redding brengen. Jammer genoeg bleef ook die uit. Ook het toevoegen van zuurstof in het water bleek een onmogelijke opdracht. “Daarvoor is het wateroppervlak veel te groot”, aldus kapitein Vanhove. Met twee bootjes begonnen de Brugse brandweer en Civiele Bescherming dan maar opnieuw met het opscheppen van de kadavers. Per containers van 500 kilo werden de kadavers vervolgens weggevoerd. In totaal zal er zo’n zeven ton dode vis uit het water gehaald zijn. Die zal verwerkt worden in dierenvoeding.

Normaal peil

In de loop van de dag nam een gespecialiseerd team verschillende stalen van het water in het Boudewijnkanaal. De resultaten bleken bemoedigend. Daar waar het zuurstofgehalte aanvankelijk quasi nihil was, klom het gisteren opnieuw omhoog. Voor de nog levende vissen en planten in het water komt het nieuws geen dag te vroeg. “Het water heeft zich opnieuw hersteld“, bevestigt schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (sp.a). “Dat is goed nieuws voor het visbestand, want de schade is toch aanzienlijk.” Naar schatting zo’n zeven ton dode vis heeft de brandweer van Brugge uit het water gehaald. “Iedereen begrijpt dat dit een uitzonderlijke situatie is”, zegt Hoste. “Het is een fenomeen dat je misschien maar eens om de twintig jaar meemaakt.”

Opnieuw zuurstof in Boudewijnkanaal: zeven ton vis gestorven
© MM

Naar de exacte oorzaak van de massale vissterfte is het ondertussen nog steeds gissen. De eerste resultaten van het onderzoek tonen alvast minstens twee factoren die een grote rol speelden. “Enerzijds had je de combinatie van het zoete en het zoute water, anderzijds hebben we veel algengroei aangetroffen“, gaat schepen Hoste verder. “Planten en algen in het water zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte ‘s morgens aanzienlijk lager is, omdat de planten en algen tijdens de nacht zuurstof verbruiken.”

Opvolging

Nu de situatie in het water onder controle is, hoopt de stad dat het aantal dode vissen nu beperkt blijft. Al verwacht de brandweer dat er de komende dagen nog heel wat kadavers zullen bovendrijven. Nog zeker tot vanavond zal een team met een bootje op het water varen om het wateroppervlak te reinigen. “Toch moet het ergste moet nu voorbij zijn”, zegt Mieke Hoste. “Sowieso blijven we de waterkwaliteit de komende dagen opvolgen. Milieuverontreiniging door olie of andere brandstof blijkt uitgesloten. Verder onderzoek zal nog meer duidelijkheid moeten brengen.” Opvallend: verschillende passanten probeerden al een vis uit het water te halen om thuis op te eten. Op zich zou er met de vis niks mis mogen zijn, toch raadt men af om de dode vis nog te consumeren voor het volledig onderzoek is afgerond.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier