Opnieuw aanvraag voor windmolens in Bellegem

Er is opnieuw een aanvraag om een windmolenpark te exploiteren in Bellegem. © GF
Axel Vandenheede

Electrabel en Yard Energy hebben een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een windmolenpark in Bellegem.

Net als in 2013 en 2014 wordt het het gebied rond de IJzerhandstraat en Dottenijsestraat in de landelijke deelgemeente van Rollegem geviseerd. Toen vroeg Yard Energy telkens een vergunning aan voor de exploitatie van een windmolenpark. In 2013 trok Yard Energy, dat toen de naam KDE Energy droeg, de aanvraag in, vorig jaar dan kreeg het bedrijf een negatief advies van zowel stad (stedenbouwkundige vergunning) als provincie (milieuvergunning). Nu komt de vraag van Electrabel, dat voor het windmolenpark wil samenwerken met Yard Energy.

Verantwoordelijkheid

“De Bellegemnaren zijn het serieus beu dat er elk jaar wel een bedrijf op de proppen komt dat in de gemeente een windmolenpark wil bouwen”, aldus Bart Clement namens het actiecomité tegen windmolens in het zuiden van Kortrijk. “Het wordt hoog tijd dat de politiek eens haar verantwoordelijkheid opneemt en stelt waar er wél en waar er geen windmolens kunnen komen.”

25.000 euro per jaar

Op dinsdag 10 november organiseren Electrabel en Yard Energy een infovergadering in het Brouwershuys in Bellegem. Wie wil, kan dan alle info over de plannen krijgen. Intussen zit Yard Energy wel niet stil en sprak al een aantal landeigenaars aan. Als zij erin toestemmen om op hun land een windmolen te laten bouwen, krijgen zij volgens onze bronnen 25.000 euro… per jaar. En dat 20 jaar lang. “Ik ben misschien dom, maar ik ga niet op hun voorstel in”, aldus nog Bart Clement. “Die streek is het enige stukje van Kortrijk dat nog groen is. Moet dit nu ook veranderen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier