Opmerkelijke vondst tijdens zwerfvuilactie in Lichtervelde: een varkenskop

Allerlei verenigingen sloegen de handen in mekaar voor een proper Lichtervelde. © Foto Kurt
Redactie KW

Voor de 26ste keer vond in Lichtervelde de jaarlijkse Zwerfvuilactie plaats. De eerste jaren was die vooral gericht op scholen, maar omwille van het verplichtende karakter werd het roer na een tijdje omgegooid. Zo steken ondertussen al een aantal jaren allerlei verenigingen op een zaterdagochtend vrijwillig de handen uit de mouwen voor een grote lenteschoonmaak in de gemeente.

Deze keer zorgden De Verrekijker, Scoutsmeisjes, Scoutsjongens, Okra, CD&V en Velt samen voor een 60-tal vrijwilligers. Die werden opgesplitst in groepjes en namen gewapend met grijpers, afvalzakken, fluojasjes en een flinke dosis motivatie en positiviteit een bepaalde straat of zone voor hun rekening.

600 kilo afval

“We zijn heel tevreden dat de verenigingen dit elk jaar opnieuw willen doen”, zegt Steven Bogaert. “Ook dit jaar is er weer een mooie groep aanwezig, dat is geestig om te zien. Elk jaar worden 40 tot 50 zakken zwerfvuil verzameld, goed voor zowat 600kg afval.” De meest opmerkelijke vondst dit jaar was een varkenskop, maar er werden de afgelopen jaren ook al computers, keukentoestellen, slachtafval, gebruikte condooms… gevonden.”

“Ook glazen flessen blijven een hardnekkig probleem dat ook nog eens gevaarlijk is voor de banden van voorbijrijdende wagens of fietsers. “Blikjes en plastic flessen blijven het grootste aandeel hebben en er is helaas nog geen dalende trend te zien, daarom hebben we ons als gemeente aangesloten bij de Statiegeldalliantie.”

Ook Godfried Masschaele (42) is hiervan voorstander. Als buurtbeheerder ook wel mooimaker genoemd zet hij zich al vijf tot zes jaar in om de Weststraat vrij te maken van zwerfvuil. “Ik ben ermee begonnen toen ik tijdens het fietsen met de kindjes altijd het zwerfvuil in de grachten en langs de weg opmerkte. Als je zoiets ziet, kan je zitten zagen en klagen of je kan er iets aan doen.”

Godfried Masschaele.
Godfried Masschaele.© Foto Kurt

Statiegeld op blikken

“Zelf de handen uit de mouwen steken, geeft voldoening. Ondertussen heb je ook wat beweging en de gemeente voorziet de afvalzakken, dus het kost je niets. Ook onze dochter Hannah (10) helpt soms mee en is er heel bewust mee bezig.”

Het grote probleem is volgens Godfried de mentaliteit van mensen. “Ze zitten met dat afval en hup, ze gooien het weg en het is hun probleem niet meer. Toen ik rond mijn dertigste in Zweden was, gold daar al statiegeld op blikjes. Daar zag je toen arme mensen blikken verzamelen en als ze er genoeg hadden, leverden ze die in en konden ze een brood kopen. Zo loste het probleem zichzelf op.”

Info: wie zelf buurtbeheerder wil worden, kan contact opnemen met de dienst Omgeving, omgeving@lichtervelde.be, ook via www.mooimakers.be kan je je registreren als onafhankelijke mooimaker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier