Oostkampse eigenaar wil Erkegemse Put gedeeltelijk dempen en 16 bouwkavels maken

Een deel van de actiegroep die de Erkegemse Put wil vrijwaren voor de toekomst. "We willen een rijke natuurlijke omgeving voor onze kinderen." (Foto PH)
Redactie KW

Wordt de Erkegemse Put straks leeggepompt, gedeeltelijk ingedamd en van 16 bouwkavels voorzien? Dat vrezen de buurtbewoners van de Hertsbergsestraat en Erkegemstraat. Zij protesteren luidop tegen ‘de aanslag op natuurschoon’. “Voor ons is de procedure nu een stuk moeilijker. Een eerdere vraag werd door de gemeente negatief geadviseerd maar de eigenaar richt zich nu tot het provinciebestuur”, klinkt het.

“In juli 2016 waren we blij dat de gemeente een negatief advies gaf aan de plannen om de Erkegemse Put gedeeltelijk te dempen en te bebouwen”, vertelt Nico Vanhaecke uit de Erkegemstraat. “De 127 bezwaren die men gegrond vond, gingen vooral over het verlies van natuurwaarden, het verlies van rust, verkeerstoename, onvoldoende parkeerplaatsen, verkeersveiligheid en het verlies aan uitzicht en openheid én van de recreatieve functie.”

“De Erkegemse Put leegpompen is een aanslag op de natuur”

“Tegen al deze punten in beroep gaan, was voor de eigenaar onbegonnen werk. Er waren te veel punten in de aanvraag die niet oké waren“, zegt Nico. “Waar wij voor vreesden, is opnieuw werkelijkheid geworden want een gele affiche kondigt nu opnieuw een openbaar onderzoek over de Erkegemse Put aan.”

“De plannen van Dirk Paridaen zijn dezelfde gebleven als twee jaar geleden”

“Omwonenden van de vijver, binnen een straal van 100 meter, hebben al een aangetekende brief gekregen van de gemeente Oostkamp met alle gegevens. De aanvrager is Dirk Paridaen van het bekende tuin- en hobbycenter in Moerbrugge. Nu heeft hij door de nieuwe wetgeving, gewoon een nieuw dossier ingediend bij de provincie, maar als we dit dossier lezen, is dit eigenlijk 100 procent hetzelfde en met dezelfde doelstelling als twee jaar geleden. Hij probeert gewoon opnieuw, via een andere weg”, duidt de Erkegemnaar.

Stuk moeilijker

“Voor ons is de procedure nu een stuk moeilijker dan de vorige keer”, gaat Nico verder. “De verkavelingsaanvraag voor de 16 woningen werd dit keer afgesplitst van de aanvraag voor het gedeeltelijk dichtgooien van de vijver. Naast het droogleggen en bouwrijp maken van de vijver worden heel wat bomen geveld en slib afgevoerd. Voor de duur van de werken zullen zes bedrijfsvoertuigen, zoals kranen, bulldozers en vrachtwagens gestald worden.”

“Tachtig tot honderd kippers van 30 ton zullen gedurende 28 werkdagen aanvulgrond brengen. De plannen zijn dus dezelfde gebleven als twee jaar geleden, maar de aanvraag is veranderd naar een tweestappenplan: als men met toestemming van de provincie de vijver eerst gedeeltelijk kan dempen, zal nadien nog een openbaar onderzoek voor de verkaveling komen. Daar zal de gemeente dan over mogen beslissen. Dan is het kalf natuurlijk al verdronken… Lees: de charmante Erkegemse put waarvoor we hier komen wonen zijn, is naar de vaantjes.”

Bezwaarschriften

“We kunnen niet aanvaarden dat de wet van het harde geldgewin van één persoon primeert op deze bestaande unieke groene plek, die de eigenheid van de wijk Erkegem uitmaakt. Wij zijn trots op de uitzonderlijke levenskwaliteit in onze buurt”, aldus nog Nico. “Sympathisanten kunnen helpen om dat zo te houden. Bezwaarschriften kunnen ingediend worden tot en met 24 april. De gemeente Oostkamp coördineert die bezwaarschriften en moet ze doorsturen naar de provincie. Uiteindelijk zal de provincie de beslissing nemen over dit openbaar onderzoek.”

“We willen een krachtig en duidelijk signaal geven tegen het dichtgooien van de Erkegemse Put”

“Onze online petitie is te vinden op: www.petitie24.nl/s1759 . Op die site vindt men ook meer informatie. De plannen en documenten voor de eerste fase liggen ter inzage in loket 4 van OostCampus. We moeten duidelijk voor ogen houden hoe belangrijk ons pleidooi is voor onze toekomst: het verdwijnen van de put is een definitieve aanslag op de natuur die nooit meer kan teruggedraaid worden. In niet mis te verstane termen willen wij een krachtig en duidelijk signaal geven tegen de ingediende plannen voor het dichtgooien van de Erkegemse Put. Wij willen ten allen koste vermijden dat deze groene centrale longdie bestaat sinds 1932 en die het rustpunt betekent binnen de Oostkampse wijk Erkegem volledig en definitief verloren zou gaan.”

Kijken naar provincie

“We hebben ondertussen een constructief en open gesprek gehad met burgemeester Jan de Keyser”, gaat Nico van het actiecomité verder. “Hij gaf wel een sneer naar de pers die er niet teveel commotie mag rond maken.”

De burgervader bevestigt dat het dossier is ingediend bij de provincie, volgens de nieuwe regels. “De provincie is nu de vergunningverlenende overheid”, vertelt hij. Het college van burgemeester en schepenen heeft zich in het verleden negatief uitgesproken over dit dossier omdat het niet in overeenstemming is met de beleidsvisie omtrent vijvers en het daarbijhorende RUP in opmaak”, duidt Jan de Keyser.

“Onze beleidsvisie rond vijvers is duidelijk: we willen vermijden dat ze verdwijnen”

“In een periode van openbaar onderzoek ben ik echter heel karig met commentaar. Enerzijds om de procedure te respecteren en anderzijds om geen publieke beïnvloeding uit te oefenen. Los van het wetgevend kader, durf ik echter toch stellen dat de aanvraag tot gedeeltelijk opvullen van de put onlosmakelijk verbonden is met de verkaveling.”

“Als gemeente zullen we, mede op basis van de bezwaren, na het openbaar onderzoek, een advies richting de Provincie uitbrengen.”

In alle seizoenen deelt de Erkegemse put haar schoonheid met de buurtbewoners. Als de verkaveling doorgaat dan zal de vijver niet meer zichtbaar zijn van op straat.
In alle seizoenen deelt de Erkegemse put haar schoonheid met de buurtbewoners. Als de verkaveling doorgaat dan zal de vijver niet meer zichtbaar zijn van op straat.© GF

“Ik begrijp heel goed dat dit voor de mensen erg verwarrend overkomt. Bij dit openbaar onderzoek wordt iedere eigenaar in een straal van 100 meter aangeschreven.”

“Bij een hypothetisch latere aanvraag tot verkaveling worden alleen de bewoners van aanpalende woningen aangeschreven. Als college zullen we snel een standpunt moeten innemen en een uitspraak doen over de ingediende bezwaren. Maar onze beleidsvisie rond vijvers is duidelijk: we willen vermijden dat vijvers in een nog bebouwbare zone in het landschap verdwijnen”, aldus burgemeester de Keyser.

Mollen in gemeente

Dirk Paridaen wou voorlopig niet reageren op de hele heisa. “Toch wil ik kwijt dat die actievoerders blijkbaar meer weten dan wij”, vertelt hij.

“Er zitten blijkbaar veel ‘mollen’ op de gemeente.” Op onze vraag of hij in zijn speciaalzaak daar middeltjes tegen heeft, liet hij in het midden. (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier