Oostende neemt maatregelen tegen aangekondigde storm

Redactie KW

De kust bereidt zich voor op het verwachte stormweer. In Oostende kondigde het stadsbestuur al verschillende maatregelen af. “Grote problemen worden niet verwacht, maar we nemen geen risico’s”, zegt burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A).


Een depressiekern, een restant van de orkaan Gonzalo, zorgt vandaag over grote delen van de zuidelijke Noordzee voor een noordwesterstorm. Er worden rukwinden verwacht van 100 kilometer per uur. Het hoogwater in Oostende kan dinsdagnacht rond 1.30 uur een peil bereiken van 575 cm TAW , waardoor de waterstand voor ‘Stormtij Kust’ (560 cm) wordt overschreden.

Strekdammen en staketsel afgesloten

Het Oostendse stadsbestuur kondigde dinsdagmiddag al verschillende maatregelen af: de beide strekdammen en het westerstaketsel worden afgesloten, de stormkettingen aan de Mercatorsluis worden aangebracht, de stormdeuren aan de Visserijsluis worden gesloten, de Demeysluis wordt buiten dienst gesteld, aan de Visserskaai worden schotten aangebracht, en aan de basculebrug worden ballasten aangebracht. “De situatie wordt permanent opgevolgd. Indien nodig worden bijkomende maatregelen voorzien”, aldus burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A)

Buurgemeente Bredene informeert de inwoners dat aan deze stormtijwaarschuwing momenteel geen overstromingsrisico verbonden is. “Het Maartensas is bestand voor 630 cm TAW”, klinkt het daar. Langs de volledige kust zullen de bevoegde diensten uit voorzorg alle overstromingsgevoelige plaatsen op het tijdstip van hoogwater door worden nagezien.

(DJ – Foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier