Oostende maakt voortaan gebruik van nepeieren in strijd tegen overlast van meeuwen

De brandweer vervangt de echte eieren in het nest door valse. © GLO
Gillian Lowyck

Oostende kampt al jaren met overlast van meeuwen. Er werden al heel wat zaken ingezet om die overlast te bestrijden: van molentjes tot het gebruik van een valk. Nu wordt er nog iets toegevoegd aan dat lijstje. Eieren van meeuwen worden vervangen door een vals exemplaar.

De vogels prikken vuilniszakken open, eten vuilnis op en houden de inwoners uit hun slaap met nachtelijk gekrijs en daar wil de stad iets aan doen. Oostende haalde het idee voor de eieren in Leiden in Nederland. Daar experimenteert men al enige tijd met de dummy-eieren. Met succes, zo blijkt. Het principe is eenvoudig. Wanneer er ergens een nest gesignaleerd wordt, komt de brandweer langs om de eieren van de meeuw te vervangen door een vals exemplaar. Zo wordt de meeuw gefopt: de vogel zal gewoon verder broeden en niet merken dat de echte eieren verdwenen zijn.

Eerste eieren al vervangen

“We voorzien in eerste instantie duizend eieren”, vertelt bevoegd schepen Martine Lesaffre (Open VLD). “Zo’n ei kost 45 cent per stuk. Geen enkele methode om meeuwen te bestrijden is waterdicht, maar in Leiden waren de resultaten alvast hoopgevend.” Van de hele Belgische kust heeft Oostende het meeste last van de meeuwen. Omdat er meer gebouwd wordt in de haven en andere belangrijke broedgebieden, zoeken de vogels soelaas in de stadskern. Vanmorgen heeft de Oostendse brandweer de eerste eieren vervangen. Op het dak van Mu.ZEE troffen ze maar liefst twaalf nesten aan, goed voor 31 eieren.

de 'buit': 31 meeuweneieren die vernietigd zullen worden.
de ‘buit’: 31 meeuweneieren die vernietigd zullen worden.© GLO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier