Oostende krijgt proefinstallatie met zonnespiegels

Een zonnespiegel is licht gebogen, zo wordt het zonlicht geconcentreerd naar één punt. © GF
Redactie KW

Er komen in Vlaanderen drie proefinstallaties met zonnespiegels. Dat zijn parabolische spiegels die het zonlicht concentreren, waardoor ‘hoogwaardige wamte’ vrijkomt die kan worden gebruikt bij industriële processen.

De Vlaamse regering maakt er 819.000 euro investeringssteun voor vrij, zo meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). De proefinstallaties moeten tegen eind 2019 operationeel zijn voor chemiebedrijf Proviron in Oostende, voor het bedrijf ADPO in de haven van Antwerpen en voor wetenschapspark Thor in Genk.

In totaal zullen de drie installaties tussen de 1.260 en 1.390 MWh bijkomende groene warmte produceren per jaar. “Als Vlaamse overheid geven we nieuwe technologieën een duwtje in de rug tot ze marktrijp zijn”, stelt Bart Tommelein. “Hernieuwbare energie is immers goed voor onze gezondheid en zorgt voor jobs.”

Voortrekkers op het vlak van groene warmte

De zonnespiegels worden geïnstalleerd door de firma Azteq. “Een zonnespiegel is licht gebogen. Zo wordt het zonlicht geconcentreerd naar één punt. Daar loopt een buis door met thermische olie die opgewarmd wordt. Waar we vandaag fossiele brandstof nodig hebben voor industriële processen, zal in de toekomst hernieuwbare energie kunnen worden gebruikt. Onze Oostendse bedrijven worden na de aanleg van een warmtenet en nu met de installatie van zonnespiegels dus echte voortrekkers op het vlak van groene warmte”, aldus nog Bart Tommelein.

(Belga/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier