Oostende jaagt op sluikstorters met verborgen camera’s

Burgemeester Johan Vande Lanotte in gesprek met wijkbewoners van Mariakerke © Foto FRO
Redactie KW

Tijdens de wijkraden van Mariakerke en de wijk Vuurtoren heeft burgemeester Vande Lanotte aangegeven dat hij gefrustreerd is door het ongedisciplineerd gedrag van de bevolking in verband met sluikstorten en hondenpoep.

Hij wees erop dat de stad, met verborgen camera’s, een efficiënt middel heeft gevonden om de strijd aan te gaan.

“We hebben de jongste weken en maanden veel klachten gekregen omtrent sluikstorten en overlast van hondenpoep. Maandelijks zitten we samen met de politie en de mensen van het openbaar domein om te bespreken wat we er kunnen aan doen om de stad en de wijken net te houden. Het is een moeilijke strijd, want de overtreders weten dat ze de wet overtreden en kijken uit voor ze tot de daad overgaan. De jongste weken loopt het de spuigaten uit. Daarom hebben we beslist nog meer controles te doen in het centrum en om de twee maanden in een andere wijk. We plaatsen aanwijzingsborden en we belonen mensen die zich goed gedragen (kokertje met plastic zakjes). Mensen die een overtreding begaan, worden beboet.

Binnenkort krijgen we de hulp van zes verborgen camera’s, die zijn geleverd en bijna inzetbaar, waarmee we overtreders op heterdaad kunnen betrappen. Twee politiemensen zullen die beelden opvolgen en kunnen onmiddellijk optreden. Het voordeel is dat de camera’s alles zien, de overtreders zien de camera’s niet. Moesten er snoodaards zijn die de camera ontdekken en verplaatsen, komen ze van een kale kermis thuis. Er zit in de camera een gps. Van zodra die verplaatst wordt, gaat het alarm af bij de politie en wordt er opgetreden. Als het project goed loopt, worden er meer camera’s aangekocht.

Wat heel belangrijk is in deze problematiek is de meldplicht van de burger. We vragen aan iedereen om herhaalde overtredingen in verband met sluikstorten en hondenpoep te melden bij de politie, zodat er gerichte controles al of niet met camerabewaking kunnen gebeuren.”

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier