Oostende graaft nieuw kanaal op Oosteroever voor waterbeheersing nieuwe woonzone

08/08/16 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

Dat gebeurt In het kader van een Europees project rond waterbeheersing

Oostende graaft nieuw kanaal op Oosteroever voor waterbeheersing nieuwe woonzone

Zo zal het "kanaal" op de Oosteroever in Oostende er ongeveer uitzien. © (Rio)

Shaping Climate Change Adaptive Places (SCAPE), zo heet het Europees project waarvoor Europa een budget vrijmaakt van 6,3 miljoen euro, te verdelen over Oostende, Middelburg (Nederland), Kent en Brighton (Engeland).

"Doel is landschappen te ontwerpen en aan te leggen met focus op waterhuishouding, waardoor we de toekomstige wateroverlast - ingevolge de klimaatverandering - te vlug af zullen zijn", verduidelijkt bevoegd schepen Jean Vandecasteele. "Wij nemen twee pilootprojecten voor onze rekening en krijgen daarvoor 1,6 miljoen van die Europese koek.

Een eerste situeert zich tussen het Vuurtorendok, de Hendrik Baelskaai en de Victorialaan waar woongebieden worden ontwikkeld. Daaraan is de heraanleg van de publieke ruimte gekoppeld, waarbij wij onderzoeken op welke manier het regenwater kan opgevangen en ter plaatse gehouden. Het zal niet langer weggestopt worden in buizen onder de grond, maar terug deel uitmaken van de zichtbare realiteit in de vorm van een soort kanaal."

Het tweede project omvat het aanleggen van een waterbuffering in het gebied tussen de Torhoutsesteenweg (ter hoogte van de baanwinkels), de Steense Dijk (ter hoogte van het Sint-Andreasinstituut) en Stene Dorp. Deze opslag van water moet meehelpen om Oostende te vrijwaren van overstromingen. Jean Vandecasteele: "Door een intelligent ontwerp zal naast de wateropslag op die locatie ook nog een nieuw stadspark gecreëerd worden."

(Rio)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!