Oostende geselecteerd voor pilootproject Productief Landschap

Redactie KW

Via dit pilootproject wordt gezocht naar een synergie van diverse functies op eenzelfde locatie: landbouw, recreatie, natuur, wonen en waterbeheer.

Hoewel het bestaande polderlandschap heel wat basiskwaliteiten biedt, is het terrein niet meer leesbaar. De stedelijke fragmenten eromheen eisen de aandacht op, lokale verankering ontbreekt en het potentieel van de stedelijke nabijheid wordt niet benut. Het 35ha grote gebied wordt echter een van de belangrijkste nieuwe parken van Oostende.

Daarbij zijn er nog heel wat vragen: welke vormen van stedelijke landbouw zijn hier aangewezen? Wat zijn de opportuniteiten? Hoe kan het voedselpark ruimtelijk verknoopt worden met zijn gefragmenteerde omgeving? Hoe kan de link gelegd worden met de aanpalende sociale woonwijken? Dit project omvat heel wat innovatieve componenten, heeft een duidelijke connectie naar de stad, zijn inwoners en het beleid. Het kan door zijn ligging aan het groen lint een voorbeeldfunctie uitoefenen. Redenen genoeg voor de stuurgroep om dit project te selecteren.

(Foto www.oostende.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier