Oost- en West-Vlaamse gouverneurs vragen Vlaams sproeiverbod recreatiedoeleinden

Redactie KW

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en zijn Oost-Vlaamse collega Jan Briers vragen aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege om een algemeen sproeiverbod uit te vaardigen voor recreatieve doeleinden. Beide gouverneurs zaten woensdagmiddag samen om de droogte te bespreken.

Het West-Vlaamse captatieverbod blijft uitbreiden en deint ook uit in Oost-Vlaanderen. Zo komt er een oppompverbod op het volledige Leiebekken en op onbevaarbare waterlopen in de Brugse omgeving, en wordt er (nog eens) een algemene oproep gedaan om zuinig om te gaan met water.

Door het West-Vlaams captatieverbod vreest Oost-Vlaanderen dat heel wat landbouwers de provinciegrens zullen oversteken op zoek naar grondwater. De drinkwatervoorraad komt voorlopig niet in gevaar, maar er sijpelen al berichten binnen dat landbouwers drinkwater beginnen gebruiken om te kunnen sproeien.

“Drinkwater en persoonlijke hygiëne moeten gegarandeerd blijven. Alles in de recreatieve sfeer kunnen we niet meer toelaten. Auto’s wassen, het gazon besproeien en zwembaden vullen, zijn niet meer te verantwoorden in tijden van waterschaarste. Een Vlaams verbod kan dagelijks een winst van 10 procent betekenen op onze drinkwatervoorraad. De drinkwaterproducenten kunnen wekelijks zo opnieuw een dagreserve aanleggen, waardoor de zomervoorraad drinkwater niet in het gedrang komt”, aldus gouverneur Decaluwé.

Brandrisico

De gouverneurs hebben zich ook tot Schauvliege gericht met de vraag om een Vlaams sproeiverbod af te kondigen voor recreatieve doeleinden, zoals beplanting of sportvelden. Schauvliege ging daar inmiddels op in. Er is verder een verhoogd brandrisico in de natuurdomeinen. Stoken van vuur is niet meer toegelaten en er is de vraag naar verhoogde waakzaamheid. Bij detectie van brand is het advies om onmiddellijk de zone te verlaten en de hulpdiensten te verwittigen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier