Ook het stadhuis heeft voortaan zonnepanelen

Minister Bart Tommelein huldigde de zonnepanelen in. (Foto EFO)
Redactie KW

Tien jaar na de grote golf van zonnepanelen in Vlaanderen heeft nu ook het stadsbestuur dergelijke panelen geplaatst op het stadhuis. De stad steekt wel een tandje bij.

“Hier liggen 314 zonnepanelen, daarin werd 150.000 euro geïnvesteerd die na 10 jaar terugverdiend is. De panelen dekken 15 procent van het elektriciteitsverbruik van het stadhuis”, zo duidt Bart Van Camp van energiehuis Eos.

Eerst isoleren

Dat Oostende pas nu de panelen plaatst, heeft alles te maken met de isolatie die nog niet op punt stond en het gefaseerd energiezorgplan voor stadsgebouwen. “Eerst isoleren en energiezuinig maken en daarna pas panelen plaatsen”, luidt het.

In de eerste fase liggen er panelen op het stadhuis en sporthal De Spui. Later komen er panelen op de Mister V-sportzaal, de stedelijke werkhuizen en de bibliotheek. Op termijn wil men op alle mogelijke stadsgebouwen panelen plaatsen, een tweede energiezorgplan is in de maak. Aan de inkom van het stadhuis werd een meter geplaatst zodat men in real-time de energieopbrengst kan volgen.

Vlaams Minister Bart Tommelein (Open VLD) huldigde de panelen in: “De toekomst is toch wel het zonnedelen waarbij je zonnepanelen financiert op het dak van iemand anders en er zelf de opbrengst van opstrijkt. Gemeenten en steden die investeren in hernieuwbare energie geven het goede voorbeeld aan hun burgers, verlagen hun energiefactuur én dragen bij aan een schoner klimaat en een betere gezondheid voor ons allemaal. Ik hoop dat dit ook in Oostende het geval is.”

Projecten opzetten

“De volgende stap is dat we met de stad projecten opzetten op daken van appartementsgebouwen waarbij mensen kunnen investeren in hernieuwbare ‘blauwe’ energie op daken van sportcentra, parochiale centra, scholen of appartementsgebouwen. Er is nog een weg te gaan want tegen 2020 moeten we 6,4 miljoen zonnepanelen plaatsen in Vlaanderen.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier