Ook geen smiley-eclips te zien vanuit AstroLAB Iris in Ieper

Redactie KW

De volkssterrenwacht AstroLAB Iris was klaar voor de gedeeltelijke zonsverduistering. Helaas was er in het zwerk helemaal niets te zien.

In AstroLAB Iris stonden vijf vrijwilligers klaar om tekst en uitleg bij de zonsverduistering te geven. De koepel ging open maar door de telescoop was niets te zien. “Dat is heel spijtig want we verwachtten hier ruim 200 schoolkinderen uit Ieper, Poperinge en Zonnebeke”, zegt educatief medewerker Anneleen Logie. “We hebben ons moeten beperken tot het geven van uitleg over de volkssterrenwacht. Ik hoop dat de interesse van de kinderen gewekt is en ze op een ander moment eens terug keren. Dat kan volgende week vrijdag en zaterdag al tijdens de sterrenkijkdagen.”

Roland Gadeyne (61) uit Ieper was ook in AstroLAB Iris. Hij is een van die fanaten die de totale zonsverduisteringen achterna reist. “Ik ben al naar heel wat zonsverduisteringen gaan kijken. De eerste keer was in 1991 in Mexico. Maar we zijn ook al naar Venezuela, Madagaskar, Australië, Spanje, Turkije, China, Mongolië en de Faeröer-eilanden getrokken. Bij een totale zonsverduistering bekruipt je een raar gevoel. Dieren beginnen een ongewoon gedrag te vertonen. De natuur verandert gewoon. De eerstvolgende complete zonsverduistering hier vindt op 25 mei 2142 plaats. Ik denk niet dat we dat zullen meemaken”, lacht Roland.

(dvdb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier