Ooievaars luiden lente al in

Redactie KW

Afgelopen weekend werden in het Belgische luchtruim honderden ooievaars gesignaleerd. Door het zachte weer waren de lentebodes er vroeger bij dan andere jaren, zo meldt Natuurpunt.

Vrijdag, zaterdag en zondag werden er honderden ooievaars waargenomen boven ons land. Soms ging het zelfs over grote groepen. In Vlaanderen waren er waarnemingen in elke provincie. Vorig jaar begon de grote intocht pas op 22 februari.

Ooievaars zijn echte trekvogels. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Afrika, maar komen in de lente naar onze streken om er te broeden. De “Belgische” ooievaar zat een tijdje terug nog in slechte papieren. Door de massale verdwijning van de vochtige hooilanden raakte de soort hier een groot deel van zijn favoriete voedselgronden kwijt. Verschillende projecten deden het tij echter keren, en bekende oorden zoals Planckendael en het Zwin zijn ondertussen geliefde ooievaarbastions geworden.

De lente kriebelde trouwens ook vroeg bij andere soorten: onder meer de kraanvogels, grutto’s en zomertaling werden gespot, naast een handvol dagpauwogen en de eerste salamanders.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier