Ooievaars bouwen nestje op oud kloostergebouw in Lapscheure

Redactie KW

In het Damse dorp is het geen stel panda’s, maar een koppel ooievaars dat de show steelt.

“Het moet een week of drie geleden zijn dat we de ooievaars voor het eerst boven onze hoofden zagen rondcirkelen”, vertelt Sabine Logghe, de juf van het eerste en tweede leerjaar van de Vrije Basisschool van Lapscheure. De school en speelplaats palen aan het kloostergebouw zodat de komst van het koppel ooievaars niet onopgemerkt voorbij ging. “Het kloostergebouw telt twee schoorstenen. De ooievaars begonnen aanvankelijk een nest te bouwen op de schoorsteen die het dichtst bij de speelplaats staat. Het geluid van de kinderen heeft de vogels wellicht doen besluiten om toch maar de andere schoorsteen te gebruiken”, vertelt de juf.

Sindsdien volgen de kinderen gefascineerd de werkzaamheden voor het bouwen van het liefdesnest. “De ooievaars vliegen voortdurend af en aan met takjes om hun nest te bouwen. Tijdens de speeltijd trekken de ooievaars de aandacht van de kinderen met het geklepper van hun bek.”

Gezinsuitbreiding

Met de paasvakantie genieten de ooievaars van wat rust en kunnen ze beginnen met het leggen en uitbroeden van hun eieren. En heimelijk hoopt juf Sabine dat het volksgeloof rond de ooievaars werkelijkheid wordt. “Onze school heeft een kleine kleuterafdeling en een lagere afdeling met drie graadklassen. We werken hard om onze school te behouden maar het zou fijn zijn als de ooievaar de jonge mama’s en papa’s in Lapscheure op het idee brengen om aan gezinsuitbreiding te doen”, lacht de juf.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie het Brugsch Handelsblad van vrijdag 11 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier