Ontsnapte ‘Bambi’ is gezond en wel gevangen in Wervik

Peter en dochtertje Helena ontvingen hun verloren damhert met open armen. © Foto LV
Redactie KW

Het bijna twee weken geleden ontsnapte damhert is gezond en wel terug. In een weide in de Koestraat vuurde een dierenarts vrijdag met succes een verdovingspijl af. Het damhert bevindt zich nu in een weide langs de Hogeweg in Menen. De weide wordt gebruikt door de nieuwe eigenaar van autohandel De Kapelle in de Menenstraat in Geluwe. Eind goed, al goed dus.

Het ontsnapte damhert kwam uit een weide in de Leievallei en langs de Werviksesteenweg in Komen, vlakbij de rotonde en de supermarkt Lidl. Gewezen garagist Gilbert Van Isacker (73) uit Komen was de eigenaar van deze ‘Bambi’. “Ik had lang geleden meer damherten in die weide lopen”, vertelt hij. “Er bleven er nog twee van het vrouwelijk geslacht over en die schonk ik gratis aan de autohandel De Kapelle. Op de manier had ik de zekerheid dat beiden in leven zouden blijven. Liever zo, dan die twee damherten te verkopen om te laten slachten.”

“Lieten eten achter in de weide”

Een damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. De twee damherten moesten uit de weide in Komen weg omdat daar een parking wordt aangelegd. Het damhert was al sedert daags voor Kerstdag op de dool en werd al meermaals opgemerkt in vaak dezelfde buurt. “Via Facebook vernamen we dat Bambi in die weide in de Koestraat ronddoolde”, zegt zaakvoerder Peter van autohandel De Kapelle. “Ik ben regelmatig gaan kijken en liet in die weide eten voor Bambi achter. Daags nadien was alles op en hadden we het bewijs dat het dier daar dus was geweest. Men had het damhert al een paar keer proberen te vangen met een net.”

“Geen andere optie”

“Donderdag had ik contact met de eigenaar en heb hem toen uitgelegd dat er geen andere optie meer was dan proberen Bambi te vangen met een verdovingspijl en dat de kosten voor hem waren”, zegt schepen van Dierenwelzijn Philippe Deleu (N-VA). “Ik wees er de man ook op dat als er schade was aan een auto die het hert zou hebben aangereden of indien het hert uit schrik een kind of een volwassene zou aanvallen, dat alle schade bij hem zou terecht komen. Gelukkig zit Bambi nu veilig in wel bij een nieuwe eigenaar.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier