‘Ongehoorzaam’ Oostende mag hoop op subsidies voor nieuw containerpark opbergen

Redactie KW

Er hangen donkere onweerswolken boven de plannen van het stadsbestuur van Oostende om twee nieuwe afvalbakkenparken te bouwen. De stad kan fluiten naar subsidies omdat ze niet in regel is met de wetgeving.

Het antwoord van de stad op de geplande sluiting van het containerpark naast de Vercamerschool lijkt in eerste instantie stevig : ophalingen van groenafval op 10 plaatsen en de bouw van twee nieuwe parken aan de Hooggeleedstraat (10.000 m³) en op Mariakerke. Al is dat laatste nog niet zeker, omdat de stad geen plaats vindt en problemen verwacht bij de verkeersafwikkeling.

Alle containerparken in Oostende zijn gratis voor alle fracties – en zullen dat ook blijven. Het gevolg is dat een pak zelfstandigen er hun afval komen aanvoeren en inwoners van omliggende gemeenten de parken in Oostende blijven bezoeken, omdat een sluitende controle nog steeds ontbreekt. Dat de badstad een te kleine capaciteit heeft, blijkt op gewone weekdagen: overvolle parken en lange wachtrijen. Op het grootste containerpark van de IVOO is er slechts plaats voor 14 wagens tegelijkertijd; in buurgemeente Bredene is er plaats voor 50. De precaire situatie is een gevolg van een verkiezingsbelofte van de SP.A in 2012 om de containerparken gratis te houden en dat ook liet opnemen in het bestuursakkoord.

Bij OVAM luidt men een andere klok. “In veel steden zie je mini-recyclageparken in wijken of tijdelijke parken. Toekomstige normen gaan ook niet meer uit van het aantal inwoners, maar van de nabijheid van de parken”, zegt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM. Sinds 2 jaar is er echter Vlarema-wetgeving die minimumtarieven oplegt voor bepaalde fracties zoals grofvuil. Oostende en de IVOO leggen die wetgeving echter naast zich neer. “We treden in dialoog met de besturen om hen te overtuigen de wetgeving te volgen. De voorbije jaren zijn tal van hen zo overgeschakeld. Voor de bouw van recyclageparken zijn er echter ook aanzienlijke subsidies. Wie zich niet houdt aan de wetgeving, kan niet rekenen op die financiële tussenkomst“, klinkt het bij OVAM.

(EFOO – Foto EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier