Onderzoekers vinden geen nieuwe uitgezette everzwijnen in Vloethemveld

Redactie KW

Genetisch onderzoek op everzwijnen in Zedelgem en Jabbeke wijst uit dat er in 2012 en 2013 geen nieuwe dieren zijn uitgezet. Het aantal everzwijnen neemt wel toe, maar dat ligt aan een snelle voortplanting van de huidige populatie.

Na een eerdere afname in de populatie doken er de voorbije twee jaar rond het Vloethemveld opnieuw meer everzwijnen op. Overstekende dieren op de openbare weg veroorzaken regelmatig ongevallen. “Stilaan kwamen er ook meer meldingen van schade aan landbouwgewassen door everzwijnen”, zegt Peter Breyne (INBO). “Sommigen vermoedden dat er tussen 2011 en 2013 nieuwe dieren werden uitgezet.”

Uit het DNA-onderzoek op 127 dieren blijkt nu dat alle everzwijnen van het Vloethemveld in omgeving (Zedelgem/Jabbeke) nauw verwant zijn en sterk afwijken van andere populaties in Limburg of Wallonië”. De dieren zijn in 2006 voor het eerst waargenomen.

“De analyses tonen verder aan dat de genetische diversiteit doorheen de tijd afneemt”, zegt Breyne. “Dit is niet alleen het gevolg van de kleine populatiegrootte, maar ook van bejaging, die de populatie in 2010 sterk reduceerde. Waar de initiële populatie waarschijnlijk bestond uit één groep verwilderde dieren, met een oorsprong in gevangenschap, geven de resultaten en aanvullende simulaties aan dat er sindsdien geen nieuwe dieren werden bijgeplaatst.”

In plaats van nieuwe uitzettingen, lijkt het dat de resterende everzwijnen na 2010 in staat waren zich snel voort te planten en de populatie terug te doen aangroeien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier