Olievlek betekent geen probleem voor zeehondjes die worden vrijgelaten

© BELGA
Redactie KW

Woensdag zal er zoals verwacht geen olie uit het vrachtschip Flinterstar gepompt worden. Het weer op zee is te zwaar.

De olie op zee wordt wel geruimd, meldt het kabinet van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD).

Zoals dinsdag reeds aangegeven door de autoriteiten zal er woensdag geen olie gepompt worden uit de Flinterstar. Dinsdag zou er begonnen worden met het leeghalen van de olietanks in het achtersteven van het scheepswrak maar de zware wind op zee steekt daar een stokje voor. Ook de duikactiviteiten liggen stil. Die kunnen enkel doorgaan bij doodtij en bij rustig weer.

Er zijn wel opnieuw drie oliebestrijdingsschepen aan het werk om olie op zee te ruimen. Twee schepen begonnen woensdag om half zes al, en daar kwam rond 8 uur een derde bij. Die zouden woensdag in de vooravond, rond 16 uur, opnieuw voor anker gaan, want dan worden opnieuw windsnelheden van 6 beaufort verwacht.

We verwachten niet meteen besmeurde zeehondenpups aan te treffen

Ondertussen blijven de kusten gevrijwaard van olie. Dat is goed nieuws, zeker voor het opvangcentrum Sea Life dat zaterdag vijf aangespoelde zeehondenpups opnieuw wil vrijlaten. “We hebben ons de vraag gesteld of het wel veilig is. We staan in nauw contact met het BMM (Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium, nvdr) om er zeker van te zijn dat onze pups niet het gevaar lopen om besmeurd te geraken”, aldus het opvangcentrum.

Als het BMM oordeelt dat de dieren gevaar lopen, stellen we de vrijlating uit, maar niets wijst voorlopig in die richting. “Belangrijk om weten is dat zeehonden een goed zicht hebben en een goede reukzin. Zij zijn daarnaast ook slimmer dan vissen en vogels, waardoor zij een olievlek snel als gevaar detecteren en niet besmeurd geraken. Ze zwemmen snel weg van de olie. Onze dierenverzorgers verwachten dus ook niet meteen besmeurde pups aan te treffen”, aldus Astrid Vertongen van Sea Life.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier