Odil, de Rekkemse gaap, een geitje in schapenvacht

Manon Duyck, haar vriend en haar vader ontdekten tot hun verbazing dat hun schapenlam een gaapje was. © CBM
Redactie KW

Sinds enkele weken dartelt gaapje Odil rond in een weide langsheen de Murissonstraat. Het jonge dier is een kruising tussen een geit en een schaap. Manon Duyck en Orinde Heernaert ontfermden zich over het gaapje, nadat het door zijn moeder verstoten werd.

In de wei achter Café National, uitgebaat door de vader van Manon Duyck, lopen een tiental schapen. Nadat één van de lammetjes werd door haar moeder verstoten werd, zocht het rillend beschutting langs de gevel van het café.

Geitenbok

“Ik ging met het ondervoede diertje naar de dierenarts en die wist me verrassend te vertellen dat dit geen gewoon lammetje was, maar wel een gaapje”, vertelt Manon.

“De vader is een geitenbok, de moeder is een schaap, het resultaat is een gaap. In de wei loopt er inderdaad ook een geitenbok rond. Een levend gaapje is een echte zeldzaamheid, want meestal worden ze dood geboren”, aldus Manon.

Het gaapje lijkt op een geitje, maar dan eentje met een schapenvacht. “Ik heb hem Odil genoemd, naar mijn overgrootvader”, vertelt Manon. “En aangezien onze tuin nog niet af is, verblijft Odil voorlopig bij mijn vriendin Orinde Heernaert. Ik haal flessen geitenmelk naar de winkel en Orinde geeft Odil vijfmaal per dag de papfles.”

Wandelen met Odil

De tamme gaap is intussen goede vriendjes met de honden Louis en Goran. “Soms maak ik samen met de honden en Odil een wandelingetje”, weet Orinde. “En hij zit ook graag achter de ganzen aan.” (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier