Nog nooit zoveel schol in Noordzee

Nog nooit zwom er zoveel schol in de Noordzee.
Redactie KW

Nog niet eerder heeft er zoveel schol in de Noordzee gezwommen als nu. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES).

De stand van de volwassen schol wordt geschat op bijna 901.700 ton. Ook het tongbestand is volgens de onderzoekers licht gegroeid. De toename is grotendeels te danken aan vermindering van de druk op de visstand door visserij.

Volgens ICES blijft de stand van tarbot en griet stabiel en groeit die van kabeljauw voorzichtig. De aanwas van jonge haring bleek vorig jaar groter dan geschat. Voor de visserij betekent dit waarschijnlijk dat de quota voor schol, haring en kabeljauw verhoogd worden. Tong blijft hetzelfde en de vangst op tarbot en griet zal verlaagd worden.

Ieder jaar bepalen visserijbiologen hoeveel vis er in de Noordzee rondzwemt en hoe groot de kans is op nakomelingen. Dat doen ze steekproefsgewijs voor de belangrijkste vissoorten, zoals tong, schol, kabeljauw en haring. De berekeningen van ICES vormen een advies over hoeveel vis van een bepaalde soort gevangen mag worden. Uiteindelijk stelt de Europese Ministerraad vast hoeveel er gevangen mag worden, de zogeheten quota.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier