Nog geen jaar na opspuiten: opnieuw kliffen op strand Knokke-Heist

Redactie KW

Op het strand van Knokke-Heist zijn sinds enkele dagen opnieuw hoge kliffen ontstaan door stormweer. Het gemeentebestuur laat nu onderzoeken of de kwaliteit van het zand goed genoeg was.

Het opspuiten van het strand – bevoegdheid van de Vlaamse Overheid – staat nog niet meteen gepland. “Gelukkig is het op dit moment geen echt strandweer”, zegt bevoegd schepen Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

Wandelaars en dagjestoeristen in Knokke trokken de afgelopen dagen grote ogen bij het betreden van het strand. Door de aanhoudende wind en bijhorende wilde zee zijn sinds dit weekend grote niveauverschillen ontstaan. Het is niet de eerste keer dat dergelijke kliffen ontstaan op het strand van Knokke. “Deze keer zijn ze ongeveer één meter hoog. Voor passanten is er geen concreet gevaar. Al is het zeker niet de bedoeling dat de kliffen behouden blijven”, zegt schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). Uitzonderlijk is het fenomeen niet. Ook op andere plaatsen langs de kust ontstaan die regelmatig. Wél opvallend: begin dit jaar pas liet het gemeentebestuur van Knokke 300.000 ton zand aanrukken om de schade na storm ‘Dieter’ te herstellen.

Onderzoek

“Ach, op zich is het natuurlijk mooi om zien. Hoe het kan dat ons zand zo snel wegspoelt? Daar willen wij ook graag een antwoord op. Daarom zullen we nu met de bevoegde instanties bekijken of de kwaliteit goed genoeg was én wat we kunnen doen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden”, gaat Anthony Wittesaele verder. Het strand afsluiten – de kliffen zijn over de volledige lengte zichtbaar – is niet aan de orde. Wandelaars kunnen de komende tijd blijven genieten van het idyllische zicht. Wel werd het zand op de meeste plaatsen al wat afgevlakt om te gevaarlijke situaties ter vermijden. Het opspuiten van het strand staat niet meteen op de planning. “Gelukkig is het geen strandweer”, besluit Wittesaele met de glimlach.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier