Nog geen GAS-boete uitgeschreven voor zwerfvuil in Beernem

Redactie KW

In de gemeenteraad van donderdag 28 januari rakelde gemeenteraadslid Lode Vanneste (N-VA) het probleem van het zwerfvuil op.

Het raadslid wou weten hoeveel kilogram zwerfvuil jaarlijks door de gemeente wordt opgehaald, wat dit jaarlijks kost, op welke plaatsen het meeste zwerfvuil wordt achtergelaten en of boetes of de pakkans worden verhoogd?

Schepen Jef Vansteenhuyse stelt dat het verboden is zwerfvuil achter te laten en dat er een gasboete bestaat van 250 euro, eventueel kan men deze verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. “We hebben er nog geen uitgegeven”, aldus de schepen. “Onze ophaalacties blijven we verder uitvoeren. Hoeveel kilogram dat bedroeg in 2015? Daar heb ik nog geen cijfers van, maar ik beloof ze te geven. Wat kost ons dit? Als we ervan uitgaan dat we twee mensen van Proper en Net niets anders laten doen dan zwerfvuil ophalen, dan kost ons dat 58.000 euro. Maar we krijgen van GESCO subsidies zo’n 20.000 euro, dus laat ons stellen dat het de gemeente 38.000 euro kost, als ze niets anders doen.”

“De meest vervuilende plaats is de Veldkapellestraat, maar ook de Beekstraat, begraafplaats Sint-Joris, Fortstraat, Gevaerts Noord, Vaart Noord, Vullaertstraat en Wellingstraat zijn bekende plaatsen. Eventueel kunnen we werken met mobiele camera’s. We voorzien ook een eigen plan aan de hand van de netheidsbarometer van OVAM om dit toe te passen in de bestrijding van zwerfvuil”.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier