Nieuwe ‘Kiekwand’ informeert wandelaars en fietsers over het Moerenlandschap

Redactie KW

Woensdag 21 juni viel officieel het geheimzinnige doek van het levensgrote bord achter domein ‘t Groot Moerhof in Adinkerke.

Het initiatief ‘Kiekt e kir ier’ van het Regionaal Landschap IJzer & Polder, Natuurwerkgroep De Kerkuil, de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Inagro en een Eco-Interregproject, wil hiermee de aandacht vestigen op het prachtige landschap van De Moeren, maar op de ‘Kiekwand’ ontdekken voorbijgangers en fietsers ook heel veel informatie over de ‘Kiekendief’.

De Kiekwand is strategisch ingeplant, want aan het Groot Moerhof passeren heel wat fietsers via het fietsknooppuntennetwerk Westhoek. Het Regionaal Landschap IJzer & Polder dokterde een tijdelijke fietstocht uit van De Moeren tot in Izenberge, een perfecte manier om de IJzervallei te ontdekken. In de vakantiespecial van KW staat deze 43 km lange fietstocht ‘Van dieven, gorzen en waterdraken’ uitvoerig beschreven. De special KW Vakantie is gratis af te halen in het bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen of in ‘t Groot Moerhof in Adinkerke en wie meedoet met de bijhorende fotozoektocht valt misschien nog in de prijzen.

Wim Verboven, medewerker van De Kerkuil, weet alles over de kiekendief: “Deze roofvogel van de polders, die zo groot is als een buizerd, is ons projectdier en past perfect bij de identiteit van het beschermde landbouwlandschap van De Moeren. Bijna 20 jaar geleden spotte een boer uit Bulskamp een bruine kiekendief in zijn velden. De vogels voelen zich goed in gerst, maar riskeren uitgemaaid te worden. Daarom is het belangrijk dat we de nestlocaties waar ze broeden, kunnen bepalen. Als nestplaats kiezen ze vooral grote rietvelden langs kreken, meren en plassen. Uit hun luchtacrobatiek, die we ‘baltsen’ noemen, kunnen we afleiden waar hun nesten zich bevinden. Alle gespotte vogels worden opgevolgd en de waarnemingen worden geregistreerd. Vorige week zijn er 18 mogelijke koppels gesignaleerd in De Moeren, waarvan er 7 werden bevestigd. Nu hopen we, onder meer door de leefomgeving van de kiekendief te versterken, ook de grauwe kiekendief te lokken, en daarvoor werken we samen rond een soortenbeschermingsplan. Zo zaaide Inagro begin mei de eerste West-Vlaamse vogelakker, een rijk gevulde tafel voor de kiekendief… Het gaat om een akker die opgedeeld wordt in verschillende gewasstroken waarbij specifieke mengelingen van grassen, granen en kruiden aan bod komen, afgewisseld met stroken luzerne in combinatie met rode klaver. Zo blijft de voorraadkast van de vogels het jaar rond goed gevuld.”

Met de originele ‘Kiekwand’ wil het Regionaal Landschap de kiekendief zichtbaar maken als een typische, te koesteren vogelsoort voor fietsers in De Moeren. Het initiatief kadert in een overkoepelend project ‘Draagvlakverbreding Landbouw en Milieu’ van de Vlaamse overheid.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier