Nieuwe aanvraag voor windmolens langs A19 in Geluwe

Redactie KW

Er is een nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning voor de installatie van drie windmolens langs de A19 in Geluwe.

De windturbines worden voorzien in het uiterste zuidwesten van Geluwe, dicht tegen de grenzen met het naburige Geluveld en Beselare. “Het gaat om de buurt op het einde van de Beselarestraat en in de buurt van het Moeremaaibos”, situeert schepen Bert Verhaeghe (Open Vld) de locatie.

2.229 bezwaren

Het is de tweede keer dat er een aanvraag voor windmolens langs de A19 is ingediend. In februari vorig jaar werd een aanvraag voor vier windmolens door de firma EnerVest uit Sint-Denijs-Westrem geweigerd. Tijdens het openbaar onderzoek werden door toedoen van het actiecomité Leefbaar Geluwe in totaal maar liefst 2.229 bezwaren ingediend. De indieners van een bezwaarschrift kregen hiervoor zelfs de hulp van een stadsambtenaar. Het schepencollege ontving ook negen petities, ondertekend door 518 personen.

De vier windturbines werden toen voorzien in landbouwgebied en zouden toegankelijk zijn via de Beselarestraat, Geluwemolenstraat, Magerheidstraat en Dullaardstraat. “Het was toen dicht tegen de kern van Ter Hand”, zegt schepen Bert Verhaeghe. “Beide locaties zijn nu niet vergelijkbaar.”

Openbaar onderzoek

De aanvrager is dit keer de nv Aspiravi uit Harelbeke. Het openbaar onderzoek start vandaag en duurt dertig dagen. De omwonenden kregen ondertussen een brief van het stadsbestuur. “We gaan tijdens het openbaar onderzoek een infovergadering organiseren”, zegt de schepen. “Daar zal de aanvrager dan toelichting geven. Er wordt gezocht naar een geschikte locatie en datum. De stad neemt tijdens het openbaar onderzoek geen standpunt in. Als stad moeten wij op een objectieve manier het openbaar onderzoek organiseren. Daarna kan er een standpunt ingenomen worden. Niet de stad maar de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar beslist over de aanvraag.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier