Nieuw bosbeheerplan Huwijnsbossen voorgesteld

Boswachter Koen Maertens geeft uitleg bij het nieuwe bosbeheersplan. © Foto TV
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Boswachter Koen Maertens en Anja Leyman van het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek hebben zaterdag het nieuwe bosbeheersplan voor de Huwijnsbossen in Lichtervelde voorgesteld.

“Het bosbeheerplan is het resultaat van terreinervaringen sinds de herstart van het bos in 1996 tot nu en zet de richting uit voor een periode van meer dan twintig jaar”, legt boswachter Koen Maertens uit. “Waar wil men met het bos naartoe? Hoe verwachten we dat het zal evolueren?”

Uitkijken naar eerste reeën

Samen met onderzoekster Anja Leyman van het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek heeft de boswachter het bos een jaar lang onderzocht. “Het beheerplan heeft aandacht voor de recreatie in het bos, die mag blijven bestaan in zijn huidige facetten zolang het maar rustig is, maar ook voor het ecologisch aspect van het bos”, vervolgt Koen Maertens.

“Er is in het plan aandacht voor toekomstige oude bomen, maar we mikken ook op kwaliteitsstammen van eik, bosranden met bessen voor trekvogels en poelen voor de kamsalamander. Die laatste is een zeldzame en kwetsbare soort in de regio. We kijken nu al uit naar de eerste reeën die zich gaan vestigen in het bos. We stellen dan ook voor om enkele zones groot en rustig genoeg te houden.”

Zeldzame flora

De graslanden zullen worden beheerd met het oog op de ontwikkeling van zeldzame bos- en heideflora. Maaimachines en schapen zullen bij het beheer helpen.

Het ontwerp ligt ter inzage op het gemeentehuis van Lichtervelde of is te downloaden via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos. Commentaar is welkom tot 10 november via de boswachter: koen.maertens@lne.vlaanderen.be.

(TV-foto TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier