Niet minder dan 21 ton zwerfvuil geruimd in IVVO-gemeenten

Redactie KW

De resultaten zijn bekendgemaakt van de grote zwerfvuilopruimdag van afvalintercommunale IVVO en de aangesloten gemeenten.

De afvalintercommunale IVVO en de aangesloten gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne en Vleteren organiseerden zaterdag voor de tweede keer de grote zwerfvuilopruimdag. In totaal werd 21 ton afval gevonden langs de wegen.

Maar liefst 142 verenigingen ofwel 2.200 deelnemers kamden zaterdag samen ongeveer 1.200 km gemeentewegen of 2.400 wegbermen uit op zoek naar zwerfvuil. In totaal werd maar liefst zo’n 21.000 kg zwerfvuil verzameld, waaronder heel wat drankblikken en plastic flessen. “Het resultaat is gelijklopend met de actie van vorig jaar, hoewel er meer verenigingen hebben deelgenomen over een gelijke afstand”, aldus IVVO. “Vorig jaar werd een grondige opkuis gedaan na jaren niets doen. Dit jaar hebben we jammer genoeg moeten vaststellen dat in een jaar tijd evenveel zwerfvuil langs de wegen lag. Naast PMD blijkt ook dat autobanden een groot zwerfvuilprobleem vormt.”

Verpakkingsindustrie responsabiliseren

IVVO gaat deze resultaten overmaken aan OVAM en minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, met het oog op het nieuwe uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval. “Deze opruimactie toont immers aan dat er beleidsinstrumenten nodig zijn om de verpakkingsindustrie te responsabiliseren voor het zwerfvuilprobleem”, aldus nog IVVO. “Voornamelijk drankverpakkingen, kauwgom, sigaretten en snoepverpakkingen vormen in aantal het grootste probleem van rondslingerend afval in de natuur. IVVO en haar gemeenten hebben voor deze opruimactie een aardig bedrag van 29.000 euro uitgegeven als vergoeding voor de vrijwilligers voor deze actiedag, zonder de verwerkingskosten van het afval en personeelskosten van de gemeenten hiervoor in rekening te brengen. Mocht de opruimactie uitbesteed worden, dan zou dit zeker een veelvoud kosten.”

De cijfers per gemeente: De Panne (1.900 kg), Diksmuide (2.000 kg), Heuvelland (2.360 kg), Ieper (4.940 kg), Koksijde (1.812 kg), Lo-Reninge (2.020 kg), Mesen (120 kg), Nieuwpoort (430 kg), Poperinge (2.920 kg), Veurne (1.305 kg) en Vleteren (1.920 kg).

(KVCL – Foto KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier