Nergens plaats voor Meens geboortebos, Gezinsbond plant wel een haag

Voorzitter van de Gezinsbond Pascal Poot bij de plaats aan de A19 waar met uitstel de geboortehaag wordt aangeplant. © SLW
Redactie KW

Het lijkt vreemd: nergens in Lauwe, Rekkem of Menen is er open ruimte waar een geboortebos van zo’n 100 bomen kan aangeplant worden. Het kan nog schrijnender, want het gebrek aan publieke open ruimte leidt er ook toe dat bomen die in Menen gerooid worden, gecompenseerd worden in Limburg waar er wél plaats genoeg is. Er komt dus geen geboortebos in Menen, enkel een geboortehaag. Maar de toekomst ziet er wel rooskleuriger uit, volgens schepen van Milieu Mieke Syssauw.

Menen heeft in het recente verleden heel wat verjaardagsbomen aangeplant. In samenwerking met de Gezinsbond, Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos werden de voorbije jaren de ouders van pasgeborenen uitgenodigd om ‘hun’ boom te komen planten. Dat gebeurt traditiegetrouw op de ‘Dag van de natuur’ halfweg november.

Zo werden de ouders van de kinderen geboren tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2015 uitgenodigd om een boom te komen planten in het Preshoekbos in Lauwe. Zo groeide het bos in die twee jaar met 210 geboortebomen, die allemaal een plaatje kregen waarop de naam van een jonge Meense inwoner staat geschreven. Het is een mooi idee, een boom voor iedere pasgeboren baby in de stad. Zo sla je twee vliegen in één klap. De kinderen kunnen ‘hun’ boom zien groeien en de stad krijgt er een stuk bos bij. Toch werd er het voorbije weekend geen geboortebos aangeplant, tot ongenoegen van vele jonge ouders. Is er dan nergens plaats voor een bos?

“Het leek wel of Menen van die traditie afgestapt was” – Charlotte Vandendriessche, mama van Seppe

Een vraag die onder meer Charlotte Vandendriessche uit Lauwe zich stelt. “Toen onze oudste zoon Xander werd geboren, werden we uitgenodigd naar het Preshoekbos. Dat was een hele belevenis. Een fijn moment dat je samen met je kind en andere jonge ouders kon beleven. Onze tweede zoon Seppe werd geboren in maart vorig jaar. Ik hoorde de voorbije week van collega’s uit Kortrijk en Wevelgem dat ze wel een boom mochten planten. Maar het leek of Menen van die traditie afgestapt was.”

Geboortehaag

“Dat is helemaal niet het geval”, weerlegt Pascal Poot van de Gezinsbond. “We kunnen helaas niet langer terecht in het Preshoekbos, zoals de voorgaande jaren. Blijkbaar is er geen geschikt publiek terrein op grondgebied Menen om bomen aan te planten. Als alternatief kozen we ervoor om een geboortehaag aan te leggen.” De ouders van kinderen geboren tussen 1 september 2015 en 31 augustus 2016 werden vorig jaar in november uitgenodigd. Maar de weersomstandigheden waren die dag zo slecht dat de aanplanting van de haag werd uitgesteld. Dat bleek geen afstel, de groendienst plantte die haag van 80 meter lang op de afgesproken plek, aan de Purgatoirebeek in Rekkem.

Een haag of struik is natuurlijk niet hetzelfde als een hoogstammige boom. Daar zijn alle betrokkenen het over eens. Ook dit jaar werd er geen geschikte plaats gevonden om een bosje te planten. Het stadsbestuur, de Gezinsbond, Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos zochten en vonden een zone langs de A19 om de geboortehaag anno 2017 aan te planten.

Tybersite

Schepen van Milieu Mieke Syssauw (Open VLD) erkent dat dit geen bevredigende situatie is. “Enerzijds heeft dit bestuur in haar beleidsplan vooropgesteld dat ze ijvert voor een groene leefomgeving in een verstedelijkt gebied. Anderzijds liggen die gebieden nu eenmaal niet voor het grijpen“, beseft ze. “We willen niets liever dan extra bos aanplanten, wat we ook gedaan hebben de voorbije jaren in het Preshoekbos.”

“We willen niets liever dan extra bos aanplanten” – schepen Mieke Syssauw

Het stadsbestuur is wel op zoek naar nieuwe groene gebieden. Zo plant het een investering in een natuurterrein aan de Geluwebeek. Op RUP Tybersite is er aan de Kardinaal Cardijnlaan een gebied dat nu nog paars is ingekleurd als industriegebied. “De aanvraag om de bestemming van dat gebied anders te gaan inkleuren is ingediend“, zegt schepen Syssauw. “Daar komt een groene open ruimte waar we een stadsrandbos kunnen aanleggen. Helaas is het nog even wachten op de definitieve goedkeuring van de omzetting. Jammer.”

Boscompensatie

Wat helemaal jammer is, is dat verschillende ondernemers in Menen voor hun boscompensatie dienen uit te wijken naar andere gebieden. Een bouwonderneming die een bosje of enkele bomen rooit, kan worden gevraagd om te bewijzen dat zij aan boscompensatie doet. Het bedrijf dient het bewijs te leveren dat het elders een evenwaardig bosje heeft aangeplant of een som geld heeft gestort in het fonds dat voor de instandhouding van bossen dient. Dat bewijs dient eerst geleverd te worden, zoniet krijgen ze geen bouw- of rooivergunning.

“Zo hebben de ontwikkelaars van de Tybersite twee kleine bosjes gerooid die moeten worden gecompenseerd”, weet schepen Syssauw. “Helaas konden ze dat niet in Menen en hebben ze die bosjes in Limburg aangeplant. Een aantal lopende projecten voorziet in de aanleg van groene zones. Maar die zullen pas binnen een vijftal jaar in hun definitieve fase komen.”

Voorjaar 2018

Vooraleer de geboortehaag te kunnen aanleggen aan de rand van de A19 diende het college van burgemeester en schepenen dit goed te keuren. Dat moest vooraf ook controleren of de West-Vlaamse intercommunale akkoord ging om op die plaats een haag aan te planten. Normaal is het stuk voorbehouden voor de bedrijven op dat terrein die langs de autosnelweg publiciteit kunnen voeren.

Die goedkeuring is er nu; maar de vooropgestelde datum van 19 november hebben we niet gehaald“, zegt Pascal Poot. “We bereiden nu alles voor zodat we in het voorjaar van 2018 de geboortehaag kunnen planten. Wellicht worden ook de kinderen die geboren zijn tussen 1 september en 31 december uitgenodigd voor de feestelijke aanplanting.” Iets waar Charlotte Vandendriessche en zoon Seppe al naar uitkijken.

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier