Natuurpunt Middenkust kwarteeuw oud

V.l.n.r. Jacques Casselman, Bart Slabbinck, Christine Petras, Stéphane Venmans (voorzitter), Serge Allein (penningmeester), Rita Bracke, Mike Vanstechelman. © JG
Redactie KW

Zaterdag vierde Natuurpunt Middenkust haar 25ste verjaardag tijdens de jaarlijkse ledenvergadering, met de natuurproducten kaas en wijn. Naast dit lekkers wil de vereniging dit jubileumjaar nog drie keer vieren met speciaal georganiseerde events, en liefst telkens met een zo groot mogelijk publiek.

De vereniging die zich inzet voor beheer van (de eerder zeldzame) natuurgebieden in Bredene, Oostende en Middelkerke bloeit vandaag als nooit tevoren. Voorzitter Stéphane Venmans legt uit: “Natuurpunt Middenkust is 25 jaar geleden gestart met 400 leden. Dat aantal is ondertussen meer dan verdrievoudigd naar 1.409 leden. Bovendien hebben we nu een gebied van 370 ha, verspreid over tien reservaten, om voor te zorgen. Als je bedenkt dat we 25 jaar geleden begonnen zijn met 15 ha, kan je gerust spreken van een succesverhaal.”

Geen rust

Dat wil niet zeggen dat Natuurpunt Middenkust op de lauweren kan rusten. “We zien toch dat er nog waardevol natuurgebied in de buurt wordt bedreigd”, zegt Stéphane. “Al 25 jaar lang zetten we ons in voor een correcte naleving van het Bermdecreet. Specifiek hier aan de kust moeten we het belang van embryonale duintjes en de kwalijke gevolgen van zandsuppletie blijven onder de aandacht brengen. En een heel concreet voorbeeld waar we ons als Natuurpunt de komende jaren misschien actief in gaan moeien zijn de plannen om boven de Spuikom een kabellift te installeren, wat voor het vogelbestand een ramp zou zijn.”

Steun aan Natuurpunt Middenkust bieden op gelijk welke andere manier is welgekomen. Want zoals Stéphane het zelf verwoordt: “Natuurwaarden staan vanuit alle hoeken onder druk en Natuurpunt geeft de natuur een stem.” Op naar nog eens 25 jaar.

(JG – foto JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier