Natuurpunt en stad Tielt samen in de bres voor kamsalamander

Redactie KW

Het wordt de beschermde kamsalamander in De Kam zo aangenaam mogelijk gemaakt. Van op een nieuwe vlonder kan het waterleven er nu bestudeerd worden.

Afgelopen weekend ging Natuurpunt de Torenvalk met man en macht aan de slag in het natuurdomein De Kam. Er werd een vlonder en knuppelpad getimmerd aan een recent aangelegde poel. “Dit geeft omwonenden en scholen de gelegenheid om het gebied te bezoeken en het waterleven van dichtbij te bestuderen”, zegt Maarten Kaptein van Natuurpunt De Torenvalk.

Het 36 meter lange pad, in duurzaam inlands robiniahout, geeft makkelijk toegang tot de vlonder als de oevers er drassig bijliggen. Een twintigtal meter verder bevindt zich een oude poel waar de kamsalamander werd aangetroffen. “Deze grote salamander van 18 centimeter behoort tot de Europese strikt beschermde soorten”, aldus Kaptein. “Hij is te herkennen aan zijn kam zoals de naam al verduidelijkt.”

Samen met het stadsbestuur wil Natuurpunt het amfibie het zo aangenaam mogelijk maken om zich voor te planten. “Daarom hebben wij de tweede poel gegraven in de buurt zodat ze kunnen uitwijken”, zegt schepen Bart Biebuyck (NV-A/Open VLD) die ook twee dagen de handen uit de mouwen stak. “Binnenkort wordt het gras gemaaid op een geschikte hoogte waardoor de salamander zich optimaal kan verplaatsen.”

Tijdens de werkzaamheden werd al één jonge kamsalamander gezien die onder één van de bouwplaten had geschuild. “Dat bewijst dat de nieuwe poel al bewoond is door nakomelingen”, zegt Maarten. Het materiaal van circa 15.000 euro werd gefinancierd vanuit het Leader Tielts plateau.

Aannemer Lode Bourez, gespecialiseerd in deze constructies, kwam vrijwillig met zijn twee zonen meewerken. Het kleine natuurgebied De Kam is te bereiken via een pad in de doodlopende Meerlaantjestraat.

(EVWD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier