Natuur.koepel vzw lanceert petitie om de Leie te redden

Redactie KW

Eind vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan dat ze het project Rivierherstel Leie zou afzwakken van de beloofde 500 hectare naar 300 hectare. Om dit tegen te gaan is Natuurpunt gestart met een petitie.

Om in aanmerking te komen voor Europese subsidies engageerde Vlaanderen zich om, gekoppeld aan de vele infrastructuurwerken in en aan de Leie, de natuur in de vallei te herwaarderen. Al in 2006 besliste de Vlaamse regering om 500 hectare natuur te herstellen. Het project Rivierherstel Leie, waarbij in de zone tussen Wervik en Deinze die 500 hectare natuur zou worden ingevuld, wordt nu door de Vlaamse regering teruggeschroefd naar 300 hectare.

“Met de petitie willen we de politici tonen dat de inwoners van onze streek elk van die 500 hectare natuur dringend nodig hebben”, zegt Herman Nachtergaele van Natuur.koepel vzw. “Dit project is een unieke kans om de aantrekkelijkheid van de Leievallei en de hele regio opnieuw te verbeteren voor jonge mensen en voor de lokale ondernemers. Voor de natuur is het natuurherstel ook een belangrijke kans: voor het eerst in dertig jaar kan de natuur hier opnieuw ademruimte krijgen.”

“Elk van die beloofde 500 hectares natuur zal nodig zijn”

Ook Yves De Bosscher, aangesteld als rivierdichter door Natuur.koepel Zuid-West-Vlaanderen, heeft de petitie ondertekend. “Ik voel me als rivierdichter aangesproken. Na decennia van drainage, industrialisering, intensieve landbouw en bebouwing blijven er van deze natuurlijke rijkdom langs de Leie maar enkele flarden over”, aldus Yves. “In één van de natuurarmste regio’s van Europa vormen die schaarse plekken natuur een toevluchtsoord voor wandelaars, fietsers en al wie wil ontsnappen aan de drukte. Elk van die beloofde 500 hectares natuur zal nodig zijn.”

Met de petitie wil Natuurpunt aantonen dat er bij de inwoners een groot draagvlak is voor meer natuur in de Leievallei. Ze hoopt dat de Vlaamse regering terug komt op haar beslissing en haar contract met Europa nakomt.

De petitie is te vinden via deze link.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier