Na het stinkdier, nu een Koningsslang gevonden

Redactie KW

Eén week na de vondst van een gestreept stinkdier in het Calmeynbos in De Panne, dook er nu een Californische koningsslang op in de Oosthoekduinen.


De slang kwam via veearts Alexandre Salomez terecht bij Koen Verschoore, voorzitter van Natuurpunt Westkust. “Het gaat om een Californische Koningsslang of Lampropeltis Getulus Californiae. Een soort die gemakkelijk te houden is en dus populair. Deze slang is niet giftig. Maar ze kan wel hard bijten.”

De Californische Koningsslang vind je in de warme droogtegebieden in het zuiden van de Verenigde Staten, waar temperaturen van 25 graden normaal zijn. Het is duidelijk dat dit exemplaar bij de komst van de herfst ten dode opgeschreven was. “Natuurpunt Westkust stelt vast dat steeds meer mensen te gemakkelijk en in een bevlieging, exotische dieren aankopen en er nadien geen raad meer mee weten,” zucht Verschoore. “De dieren worden om allerlei redenen gedumpt. Gezinnen vinden ze te gevaarlijk als er een kindje geboren is. Of een gespecialiseerde dierenzaak verhuist waarna men veel verder moet om eten te halen. Of het gezin schaft een nieuw huisdier aan, dat nadien met alle aandacht gaat lopen. Komt daarbij nog dat je zo’n dier legaal kunt kopen voor een goeie 40 euro en dus vindt men het verlies niet zo zwaar.”

Levende warmbloedige diertjes op het menu

De Californische Koningsslang is verlekkerd op levende warmbloedige dieren, zoals muizen, jonge rattenen kuikentjes. “Het is allemaal niet zo evident om daar aan te geraken. Het is jammer dat mensen exotische dieren zomaar loslaten in de natuur. Natuurpunt Westkust is altijd bereid om samen een oplossing te zoeken voor huisdieren die men kwijt wil,” besluit Koen Verschoore. (mma)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier