MRCC en Oostende Radio delen voortaan zelfde werkvloer

V.l.n.r. admiraal Georges Heeren, gouverneur Carl Decaluwé, MRCC-diensthoofd Réjanne Gyssens en administrateur-generaal MDK Jacques D'Havé. (Foto ML) © V.l.n.r. admiraal Georges Heeren, gouverneur Carl Decaluwé, MRCC-diensthoofd Réjanne Gyssens en administrateur-generaal MDK Jac
Redactie KW

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende bestaat 10 jaar. In de voorbije maanden werd de werkvloer gerenoveerd en kwam Oostende Radio de dienst vervoegen.

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) dat sinds 10 jaar huist op de bovenste nieuwbouw verdieping bovenop het vroegere directiegebouw van de vismijn ressorteert onder de afdeling Scheepvaartbegeleiding die instaat voor een veilig en vlot scheepvaartverkeer in de Belgische Noordzee. Het MRCC is het eerste meldpunt voor alle incidenten op zee. Oproepen komen daar toe, worden geanalyseerd en van vanuit het MRCC vertrekt het signaal naar varende en/of vliegende eenheden om de situatie snel tot een goed einde te brengen en de reddingsactie te coördineren.

In het voorbije jaar werd de operationele vloer van het MRCC vernieuwd zowel inzake operationeel instrumentarium als verblijfsaccommodatie als airco en vloerbekleding. Sinds maart is de werkvloer uitgebreid met de operatorenstand van de Radio Maritieme Diensten (RMD), beter bekend als Oostende Radio.

RMD zorgt o.a. voor het uitzenden van nood-, spoed- en veiligheidsradioberichten voor de scheepvaart in opdracht van het MRCC. Daardoor wordt de rechtstreekse samenwerking, zoals bepaald in het Samenwerkingsakkoord van de Structuur Kustwacht, nu ook omgezet in een dagelijkse realiteit. Geen overbodige luxe in het besef dat onze Belgische Noordzee, onze elfde provincie, één van de drukste ter wereld is.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier