Mooimakers in Tielt moeten ambassadeurs van zwerfvuilactie worden

De aanwezige Mooimakers, in aanwezigheid van een delegatie van het schepencollege, de milieudienst en Ivio. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Het stadsbestuur steekt de vrijwilligers die in hun eigen buurt zwerfvuil opruimen een hart onder de riem. De Mooimakers kregen op een receptie een jacket. “We hopen dat ze ook onze groene ambassadeurs van onze opruimactie zijn”, aldus burgemeester Els De Rammelaere. Die zwerfvuilactie wordt op zaterdag 10 maart gehouden.

Een 30-tal burgers zijn intussen vrijwilligers voor de Mooimakers. De groen- en milieudienst ondersteunen hen met zakken, handschoenen en een grijpstok. Ook Ivio verleent logistieke medewerking aan dit Vlaams initiatief. De medewerkers kregen een passend jacket dat herkenbaarheid, zichtbaarheid en kwaliteit combineert. “Het zou leuk zijn als nog meer mensen zich als vrijwilliger zouden aanbieden“, zegt Jan De Craemer van de milieudienst.

Volgende personen of groepen zijn bij de milieudienst van de stad Tielt aangemeld als Mooimakers: Bart Vanseveren, Basisschool Het Spoor, Bert Coene, De Kleine Torenvalk-de Natuurbelevers, De Rinkel, Erwin Vermote, Felke Vanrenterghem, Filip Vander Meulen, Gabriël Wittevrongel, Geert Decavele, Geert Huys, Gilbert Loones, Griet Oosterlinck, Heilig Hartschool, Jean Pierre Vandewalle, Jose Arickx, José De Roo, Kurt van Haudt, Laurent Steen, Luc Vanrenterghem, Niels Houtteman, Ria Van Coillie, Roland Heytens, Ronny Tallieu, Veerle Windels, Vulkoprin, Wim Duthoit, Gino Loncke, Bert Alluyn, Christine Compernolle en Anette Andries.

Opruimactie

Dat zwerfvuil ook in Tielt nog altijd een grote plaag is, is bekend. De stad en de milieuraad steken de handen uit de mouwen voor een grote opruimactie op zaterdag 10 maart. Tussen 9 en 12 uur wordt in een zestal zones opgeruimd. ‘s Middags krijgen de deelnemers broodjes en soep. Inschrijven via www.tielt.be. “Deelnemende verenigingen hebben recht op een subsidie.”

Erwin Vermote: “Het is in bepaalde landen vreselijk”

Mooimakers in Tielt moeten ambassadeurs van zwerfvuilactie worden
© Foto LVA

De 65-jarige Erwin Vermote uit de Kistestraat is een van de vele vrijwilligers, die zijn buurt min of meer schoon houdt. “Ik ben al vele jaren begaan met milieubewustzijn. Mens en milieu: daar doen we het voor. Ik ben nu ook geen fanatiekeling. Als ik zwerfvuil zie, raap ik het op.” Enkele maanden per jaar is Erwin de baan op met de mobilhome. “In bepaalde landen is het nog veel erger dan hier. Vooral in zuiderse landen. Als je eenmaal de hoofdweg hebt verlaten, kom je vaak heel veel vuilnis tegen. Gebruikers van mobilhomes zijn veruit de meest propere mensen. Wat niet door de natuur wordt afgebroken, nemen we allemaal netjes mee. Een dankjewel van de stad is mooi meegenomen. We appreciëren dat. Het is een hart onder de riem. Als we maar een klein steentje in de rivier kunnen verleggen, doen we het graag. Voor een betere wereld.”

Geert Decavele: “Vaak dweilen met de kraan open”

Mooimakers in Tielt moeten ambassadeurs van zwerfvuilactie worden
© Foto LVA

Op het vlak van zwerfvuil is de situatie in Aarsele uiteraard niet beter dan in Tielt. In de buurt van de Westhoekstraat (maar ook in de Delmerensmolenstraat en andere straten in de buurt) kan je regelmatig een zwerfvuil opruimende Geert Decavele (65) aan het werk zien. “Hoe meer vrijwilligers, hoe liever uiteraard. Ik was vroeger opvoeder en men had daar op school al aandacht voor. Dat was echter niet altijd een even groot succes. Jongeren luisteren niet altijd, hé. Ik ruim al vele jaren vuilnis op. Ik ga graag en veel wandelen en dan kom je natuurlijk een en ander tegen. Elk jaar doe je er dan een straatje bij. We worden goed door de diensten ondersteund. Dat men ons nu eens speciaal naar het stadhuis laat komen, is leuk en valt in de smaak. Het is vaak dweilen met de kraan open, maar ik ben een doorzetter en de aanhouder wint toch, niet?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier