Milieudienst en vluchtelingen in Koksijde ruimen samen zwerfvuil op

Redactie KW

Na een infosessie in de voormiddag trok een vijftigtal enthousiaste asielbewoners donderdag op stap om het zwerfvuil te verzamelen van een vijftal wijken in de omgeving.

De actie is er gekomen omdat Ben Schrama, bewoner-coördinator van Fedasil had vastgesteld dat veel bewoners hun vuilnis gewoon op de grond dropten en door enkele klachten van buurtbewoners. Op het initiatief om samen met de milieudienst van de gemeente de bewoners van het centrum te leren hoe wij in België onze afvalproblematiek aanpakken, werd positief gereageerd. Er werd uitleg gegeven over recycleren en sorteren, het verschil tussen restafval en PMD…

Dat er echt interesse was, bleek uit de vele concrete vragen die de vluchtelingen stelden. Als dank voor het plaatsen van PMD-containers vond Ben dat daar iets tegenover mocht staan. Donderdagnamiddag ging een vijftigtal centrumbewoners, voor de gelegenheid in fluohesjes gestoken, op stap vergezeld van mensen van de milieudienst, gewapend met vuilniszakken, grijpers en handschoenen. In vijf groepjes van een tiental deelnemers kamden ze vijf wijken uit die rond het vluchtelingendomein liggen. Het gaat om de wijde omgeving rond Koksijde-dorp, tot aan het zwembad, de Middenlaan en de molen, maar ook een stuk van St. Idesbald, tot aan de Kerkepanne. Op de stratenplannen die elke groep meekreeg, wordt aangekruist waar de vuilniszakken worden achtergelaten, zodat de gemeentediensten die later kunnen ophalen.

De actie zal in de toekomst herhaald worden. De intentie van Ben Schrama om twee centrumbewoners aan te stellen als verantwoordelijken voor het opruimen van afval in de nabije omgeving van het domein, werd meteen goed bevonden.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier