Merkemnaar kweekt tomaat van één kilo

Daniël Mombailliu poseert bij de tomatenplanten met uitzonderlijk grote tomaten, in zijn hand heeft hij de tomaat van 1,006 kg. (Foto ACK)
Redactie KW

Daniël Monbailliu kon een tomaat van iets meer dan 1 kg oogsten.

Ieder jaar opnieuw kan Daniël mooie, lekkere tomaten uit zijn eigen tuin oogsten. “Ik eet heel graag tomaten”, zegt Daniël. “De tomaten in de tuin zijn onbespoten. We kunnen ze altijd lekker vers plukken. Dat scheelt heel wat in smaak. Dit jaar hebben we toch wel iets bijzonders. Ik oogstte een tomaat van precies 1,006 kg. De tomaat hing nog aan de struik en was aan het afscheuren. Ik moest ze afknippen voor de tak helemaal zou doorscheuren. Deze tomaat was gewoon te zwaar om te blijven hangen. Zo’n grote tomaat heb ik nog nooit gehad. Vorig jaar had ik er één van 700 gram en dit jaar ook al één van 800 gram.”

Russische tomaat

“Het zaad van deze tomaten kreeg ik van een vriend”, vervolgt Daniël. “Het zijn Russische tomaten en van smaak en textuur goed te vergelijken met de Coeur de Boeuf. Ik kreeg het eerste zaad jaren geleden van een vriend die daar op reis was geweest. Het zijn echte vleestomaten die rijk zijn aan smaak. Ik doe nochtans niets speciaals, gewoon zoals altijd wat bemesten.”

De tomatenplanten staan zelfs buiten in de tuin, niet eens in de serre. “Ik heb ze gewoon in de tuin geplant, en ervoor gezorgd dat ze tijdig water kregen”, verzekert Daniël.

(ACK)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier