Menen: Biogascentrale Leiestroom verwerkt zelfs het afval

Stefaan Lernout

Leiestroom nv is een unieke biogascentrale gelegen aan de Leie. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 100.000 ton afval en mest tot elektriciteit, genoeg om 11.000 gezinnen van stroom te voorzien. Hun proces zorgt ervoor dat op het eind er geen afvalstof overblijft.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

Leiestroom nv, gelegen in Ropswalle naast Galloo, is een van de vijf biogascentrales van het bedrijf Biogastec. Het is de op twee na grootste van Vlaanderen. Deze centrales zijn anders dan andere biogascentrales omdat er aan het einde van het proces er geen schadelijke stoffen meer overblijven. Ze zijn niet te verwarren met biomassacentrales, die houtafval verwerken.

West-Vlaamse mest

Wouter Platteau (42) is industrieel ingenieur milieukunde en oprichter van Biogastec. Na zijn studies bleef hij bij Howest onderzoek doen naar de mogelijkheid om de grote hoeveelheid meststof, die uiteindelijk overblijft na de verwerking van het afval, verder te reduceren en ook daar nog energie uit te halen.

Hij vond uiteindelijk de oplossing die nu toegepast wordt in vier biogascentrales in West-Vlaanderen. “Dat die vooral in West-Vlaanderen staan, is geen toeval”, legt Wouter uit. “Alles draait uiteindelijk om de hoeveelheid mest die je verwerkt en die uiteindelijk aan het einde van het proces overblijft. West-Vlaanderen heeft een overvloed aan varkensmest. Dat is een van de afvalstromen die we verwerken. Het mag niet de bedoeling zijn dat je aan het einde van het proces even veel mest overhoudt.”

Naast de ruwe mest worden ook andere afvalstromen zoals graanresten, zetmeelafval, groenteresten of slib verwerkt. Vroeger werden die terug op het land gegooid, wat nu verboden is. Ook dierlijke bijproducten – zoals het vet dat voortkomt uit de waterzuivering van slachthuizen – worden verwerkt.

“We persen de citroen uit tot we er alles hebben uitgehaald”

Bacteriën

Hoe werkt zo’n biogascentrale? “Heel simpel uitgelegd wordt het organisch afval door bacteriën verwerkt tot biogas en nieuwe bacteriën”, legt Wouter uit. “Het biogas bestaat uit ongeveer 60 procent methaan of aardgas en 40 procent CO2. Van het aardgas maken we via drie reusachtige motoren elektriciteit.”

“De uitdaging is om het residu aan nieuwe bacteriën, wat uiteindelijk een gigantische plas nieuwe mest is, opnieuw te verwerken. Dat is onze expertise. Samen met Trevi gaan we die mest nog eens verwerken. Uiteindelijk bekomen we enerzijds perfect proper water dat we intern hergebruiken. Anderzijds is er terug een meststof die we exporteren naar Frankrijk, waar er wel een vraag is naar meststof. Wat overblijft, is slechts een fractie van de oorspronkelijke massa.”

Certificaten

En daar heeft de Vlaamse gemeenschap wel oren naar. Pas als je aantoont dat je de citroen uitperst tot je er alles hebt uitgehaald, kan je groenestroomcertificaten bekomen voor de hoeveelheid elektriciteit die je produceert. En die heeft Leiestroom nodig om als bedrijf te overleven.

Biogastec zoekt altijd een partner om mee samen te werken. in Menen is dat nv Galloo. De investeringen worden gedeeld, de voordelen verdeeld. De geproduceerde elektriciteit wordt geleverd aan nv Galloo, wat ze zelf niet verbruiken komt via het bedrijf op het net. Ook het overschot aan zuiver water komt bij de buur terecht. “We blijven wel een afvalverwerkingsbedrijf”, besluit Wouter Platteau. “Maar we nemen wel alle milieumaatregelen in acht die nodig zijn om mogelijke hinder tot een minimum te beperken.”