Meeuwen straks aan de pil in Blankenberge?

Net als alle andere kustgemeenten heeft Blankenberge alles om een trekpleister te zijn voor meeuwen. © KW
Redactie KW

De Blankenbergse burgemeester Ivan De Clerck onderzoekt de mogelijkheid om, naar analogie met de duivenbestrijding in Venetië, anticonceptiva in te zetten tegen de meeuwenoverlast in zijn stad.

Net als alle andere kustgemeenten heeft Blankenberge alles om een trekpleister te zijn voor de zeemeeuw: zee, strand, een dichtbevolkte stadskern, veel horeca en vooral de aanwezigheid van veel hoogbouw met platte daken.

Net die daken zijn voor meeuwen de ideale plek voor nestvorming. “In het verleden namen we al meerdere maatregelen tegen de overpopulatie van meeuwen. Zo lieten we bijvoorbeeld het huisvuil ‘s nachts ophalen. Om de overlast nog beter aan te pakken, hebben we nu een actieplan opgemaakt waarmee we een aantal nieuwe maatregelen zullen lanceren”, zegt burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD).

Hulp van drones

Blankenberge verwacht van de inwoners en toeristen dat ze de meeuwen niet voederen, hun vuilniszakken pas kort voor de ophaling buitenzetten, dat ze nestvorming trachten te voorkomen en eventueel oude nesten verwijderen. Bovendien krijgen eigenaars van appartementen met platte daken de tip om meeuwenweringsnetten of andere ontradende middelen te voorzien op hun daken. Maar de opvallendste maatregelen zal het stadsbestuur zelf inzetten. Met behulp van drones wil het meeuwennesten bijvoorbeeld sneller opsporen.

“De gevonden eieren laten we dan prikken door de brandweer en vervangen we door namaakeieren. Er zullen ook GAS-boetes uitgeschreven worden aan mensen die de meeuwen voederen. En momenteel bekijken we ook de mogelijkheid om, naar analogie met de bestrijding van duiven in Venetië, anticonceptiva in te zetten. Zo zouden er in de toekomst minder meeuwen geboren worden zonder dat we de dieren zelf schade toebrengen“, aldus De Clerck, die daarvoor al contacten legde met mensen uit de farmaceutische wereld.

“Ook zonnepanelen kunnen nog een bijkomende manier zijn om de meeuwen weg te houden. Uiteraard blijft het voorzien van mogelijke broedplaatsen voor de kust eveneens een efficiënte én vogelvriendelijke aanpak”, aldus De Clerck.

Meeuwenwerende afvalrecipiënten

Tot slot wordt samen met de afvalintercommunale IVBO onderzocht hoe er de komende jaren gebruik kan worden gemaakt van meeuwenwerende afvalrecipiënten.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier